HvA’ers van het jaar: Somaya verloste de zorg van krappe mondkapjes

14 december 2020
Beeld:

HvA | Lector Somaya Ben Allouch (Digital Life) tijdens haar rede op de HvA

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
14 december 2020

Dit jaar geen HvA’er van het jaar, want in 2020 hebben alle studenten én medewerkers zich tot het uiterste moeten strekken. In plaats daarvan maken we vijf verhalen over HvA’ers die symbool staan voor een hele groep. Vandaag: Lector Somaya Ben Allouch, die creatief bijdroeg aan de strijd tegen corona.

Het is april 2o20, het middelpunt van de eerste golf van de pandemie in Nederland. De ziekenhuizen stromen vol met coronapatiënten, het zorgpersoneel draait overuren, alle andere operaties en behandelingen worden uitgesteld en er is een schrijnend tekort aan mondkapjes.

 

Tijdens deze intelligente lockdown wordt lector Somaya Ben Allouch (Digital Life) benaderd door zorginstelling Cordaan. Hun medewerkers en die van de OLVG-ziekenhuizen lijden onder mondkapjes die niet goed zitten. De touwen knellen om hun oren of zitten juist te los – een hinderlijke afleiding tijdens de lange en uitputtende dagen.

Het lectoraat Digital Life onderzoekt en ontwikkelt digitale technologieën die bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van mensen. ‘Er werd gevraagd of we konden helpen met een verstelstuk. Een soort los onderdeel dat medewerkers achter hun hoofd konden plaatsen om het mondkapje naar eigen voorkeur vast te zetten’, vertelt Ben Allouch.

 

Uitzondering

Een ontwerp bestond al via een open source. Ben Allouch paste het ontwerp aan en vond hulp bij Cees Boschman, coördinator van het Makers Lab. Ondanks dat het lab in het Benno Premselahuis gesloten was, regelde Boschman een uitzondering voor het lectoraat.

Beeld: Esra Can | Het doorzichtige verstelstuk houdt achter op het hoofd het mondkapje op z’n plaats.

In het verder compleet verlaten HvA-gebouw doken Ben Allouch en Boschman fulltime op de productie. In een week rolden er maar liefst 900 verstelstukken van Pet-plastic uit de 3D-printer, en later uit de lasersnijder. 

 

Bijbestellingen

De zorginstellingen reageerden enthousiast op het hulpmiddel, dat de HvA volledig zelf bekostigd had. Zo bestelde het OLVG na het eerste gebruik meteen 600 nieuwe verstelstukken.

 

Omdat de vraag bleef stijgen en de HvA gedeeltelijk open ging, waardoor het Makers Lab niet langer continu beschikbaar was, besloot het lectoraat hun kennis over het ontwerp en de productie te delen. Nog altijd worden de verstelstukken gebruikt, alleen maken de zorginstellingen die nu zelf.

 

Niet de enige

Ben Allouch en Boschman zijn niet de enige HvA’ers die iets bijdroegen aan het oplossen van de coronacrisis. Tijdens de eerste golf stonden er uit alle hoeken medewerkers en studenten op met behulpzame initiatieven. Van studenten die een coronaproof ontsmettingspaal ontwikkelden tot meerdere docenten die mondkapjes produceerden, zoals docent Frank Wijlens die 175 stuks uit de naaimachines van modestudenten liet rollen. Somaya Ben Allouch staat symbool voor al die studenten en medewerkers van de HvA die zich hebben ingezet voor de bestrijding van corona.

 

‘De hele wereld voerde een gezamelijke strijd’, zegt Ben Allouch terugblikkend op het project. ‘Dat we daar iets kleins aan hebben mogen bijdragen, voelt goed. Het project heeft bovendien ook iets opgeleverd voor het onderwijs: meerdere studenten hebben hun afstudeeropdracht gewijd aan deze bijdrage.’