Medewerkers zorg kunnen mondkapjes nu verstellen dankzij lectoraat Digital Life
Bij de een zit een mondkapje te strak, terwijl die bij de ander van de oren glijdt. Daar hebben het lectoraat Digital Life en zorginstelling Cordaan een oplossing voor gevonden. Het verstelstuk wordt nu ook gebruikt door het OLVG, en de volgende lading is in productie.
Het is een simpele methode: veel mondkapjes worden op hun plaats gehouden door elastieken touwtjes die zorgmedewerkers achter hun oren binden. Maar die zitten bij lang niet iedereen even lekker. Lector Somaya Ben Allouch (Digital Life) dook daarom het Makers Lab van de HvA in en produceerde samen met Cees Boschman (coördinator Makers Lab) in een week tijd bijna 900 verstelstukken. Daarmee hoeven de elastieken bandjes niet meer achter de oren te knellen.
Haken
Het is een langwerpig, doorzichtig stukje plastic met haken aan beide uiteinden. Het verstelstuk plaats je achterop het hoofd, waardoor je de elastieken bandjes om het gewenste haakje kunt binden.
De vraag naar het verlossende instrument komt van de Amsterdamse zorginstelling Cordaan, die al samenwerkte met het lectoraat Digital Life voor technische mogelijkheden in de zorg.
Pet-plastic
‘Het Benno Premselahuis was eigenlijk dicht. Toen we uitlegden wat we wilden doen, mochten we bij hoge uitzondering het Makers Lab in’, vertelt lector Somaya Ben Allouch. ‘We hebben een week keihard gewerkt. Door verschillende methodes toe te passen, ontdekten we het beste materiaal en de snelste methode. Pet-plastic is soepel en kan makkelijk gedesinfecteerd worden, en met de lasersnijder konden we de productiesnelheid opvoeren. Zorgmedewerkers van Cordaan en het OLVG hebben ze getest, en op basis daarvan hebben we het ontwerp aangepast.’
De reacties van zorgmedewerkers zijn enthousiast. Het OLVG Oost gebruikt honderd verstelstukken en heeft er inmiddels zeshonderd bijbesteld.
Kosten
Alle kosten zijn voor rekening van de HvA. ‘Het kost nu ook nog niet zo veel. Mocht hier landelijk behoefte aan zijn, dan moeten we kijken hoe we het anders kunnen doen. Er staan genoeg goede lasermachines in en rondom Amsterdam. Ik denk dat we als regio veel kunnen betekenen.’
Ben Allouch noemt de hulp vanuit haar lectoraat ‘niet meer dan normaal’. ‘We doen praktijkgericht onderzoek, dit hoort bij ons werk. We doen het graag.’
Naam
Het is alleen nog de vraag welke naam het verstelstuk moet krijgen. Ben Allouch roept studenten op om mee te denken. De winnaar zal ze met een presentje belonen. ‘Ik noemde het eerst oorriempje, maar dat past eigenlijk niet. Creatieve ideeën zijn meer dan welkom!’ Inzendingen mogen naar s.ben.allouch@hva.nl.