HvA: ‘In 2032 is ons energieverbruik fossielvrij’

18 november 2020
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
18 november 2020

De HvA begint over twee jaar aan een tienjarige samenwerking met energieleverancier Vattenfall. Dat laat de hogeschool woensdagochtend weten. Het doel? In 2032 moet het energieverbruik op de HvA fossielvrij zijn.

Voormalig voorzitter Huib de Jong sprak zich eerder uit over de wens van de HvA om de duurzaamste hogeschool van Nederland te zijn. Woensdagochtend kondigde de HvA op haar website een samenwerking met energieleverancier Vattenfall aan. Deze begint in 2022 en moet tien jaar duren. 

Wat is fossielvrij energieverbruik?

De energie die veel gebouwen opwarmt, wordt geput uit aardolie, steenkool en gas, oftewel fossiele brandstoffen. Fossielvrije energie wordt opgewekt door milieuvriendelijkere alternatieven als zonne-energie en windenergie.

 

Vattenfall is een grote energieleverancier uit Zweden, die een paar jaar geleden het Nederlandse Nuon overnam. Het bedrijf levert elektriciteit en aardgas aan onder andere Nederlandse huishoudens. Een maand geleden kwam Vattenfall in het nieuws doordat Arjen Lubach in het televisieprogramma Zondag met Lubach aandacht besteedde aan het bedrijf. Het grootste windmolenpark van Nederland, dat onder de naam van Vattenfall staat, zou namelijk geen energie leveren aan Nederlandse huishoudens, maar aan Amerikaanse techbedrijven.

Het doel van de samenwerking is dat de energievoorziening van de HvA in 2032 fossielvrij moet zijn. Dat betekent dat de elektriciteit voor het opwarmen van de gebouwen inderdaad afkomstig is van duurzamere vormen van energie, zoals wind- of zonne-energie.

 

Investeringen in Shell

Duurzame energie is al langer een onderwerp van discussie op de HvA. Eerder deze week riepen verschillende docenten van de hogeschool op om geen geld meer te investeren in olie, gas en kolen. De HvA betaalt jaarlijks pensioenpremie aan pensioenfonds ABP. Volgens de docenten, die hun oproep deden in een opinieartikel op HvanA, doet dit fonds investeringen in oliebedrijven als Shell en Chevron. 

 

‘Met onze pensioenpremies, die voor een deel uit collegegeld worden bekostigd, draagt de HvA dus rechtstreeks bij aan het verbranden van fossiele brandstoffen: de hoofdveroorzaker van de huidige klimaatverandering’, stellen zij. Volgens hen passen deze acties niet bij het imago van een duurzame hogeschool dat de HvA wil neerzetten.

Door de samenwerking met Vattenfall zet de HvA ‘serieuze stappen in verduurzaming en de energietransitie’, schrijft de hogeschool. Ook op het onderwijs heeft de samenwerking met Vattenfall invloed. Zo kan de energieleverancier vraagstukken indienen bij de HvA, die studenten kunnen oplossen. ‘[...] Samen met onderwijs en onderzoek vullen we die in met opleidingsminors, stageplaatsen, workshops en gastcolleges’, zegt Felia Boerwinkel, themaregisseur Energietransitie bij Centre of Expertise Urban Technology tegen de HvA.

 

Volgens de hogeschool zouden daardoor ook studenten baat kunnen hebben bij de tienjarige samenwerking. ‘Het is een groot bedrijf waar voor onze studenten ook veel kansen liggen, voor stages en als toekomstige werkgever. Met het krappe aanbod van technici is het voor Vattenfall interessant onze studenten te leren kennen’, zegt lector Energie & Innovatie Renee Heller.