Gratis water tappen in kantine Theo Thijssenhuis

18 april 2018
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
18 april 2018

Vorig jaar werden in de kantines op de Amstelcampus 25 duizend flesjes bronwater verkocht en die flesjes belandden voor het grootste deel in de prullenbak. Dat is slecht voor het milieu, dus opende oud-student Joris Kemna gisteren een tappunt voor kraanwater in de kantine van het Theo Thijssenhuis.

Eerst even uitleggen: Joris Kemna strijdt al een paar jaar om de HvA petflesvrij te maken. Petflessen zorgen namelijk voor veel milieuvervuiling. Jaarlijks gooien HvA’ers tonnen plastic weg van flesjes die ze maar één keer hebben gebruikt. Zonde en slecht voor de natuur, vindt Joris. Hij snapt überhaupt niet dat mensen bronwater drinken. Volgens hem is het Amsterdamse kraanwater net zo lekker als het bronwater dat per fles wordt verkocht.

 

De HvA en Join the Pipe plaatsten al in 2011 tappunten met kraanwater in verschillende gebouwen van de HvA. En sinds enige tijd worden in de kantines op de HvA flesjes van dat bedrijf verkocht, die je keer op keer kunt hervullen.

‘Misschien wordt de HvA wel de duurzaamste hogeschool van de wereld’

Het idee van de hervulbare flesjes van Join the Pipe is niet nieuw. Maar dat cateraar Cormet, die natuurlijk baat heeft bij zoveel mogelijk omzet, nu gratis kraanwater aanbiedt wordt gezien als een grote stap. Het nieuwe tappunt is er gekomen met de hulp van de medezeggenschapsraad van de Faculteit Onderwijs & Opvoeding.

 

Bert Zwiep van Facility Services hoopt dat elke HvA’er binnenkort met een hervulbaar flesje rondloopt. ‘Nu worden in de kantines 25 duizend petflessen verkocht en maar duizend hervulbare flessen. Laten we zorgen dat we die getallen omdraaien,’ zegt hij.

De leden van de Centrale Medezeggenschapsraad In de centrale raad zitten twaalf studenten en twaalf medewerkers die met het bestuur praten over beleid op de HvA.geven vanaf nu het goede voorbeeld. Zij zeggen dat ze voortaan alleen nog kraanwater uit de flesjes van Join the Pipe zullen drinken tijdens hun vergaderingen.

 

Joris Kemna kijkt alweer vooruit naar een volgende stap naar een duurzamere hogeschool. Hij kondigt aan dat hij een zogeheten ‘green office’ wil openen op de HvA. ‘Dat wordt een platform waar mensen bij elkaar kunnen komen om te praten over ideeën die de HvA misschien wel de duurzaamste hogeschool van de wereld kunnen maken.’