HvA’er van het jaar worden zoals Joris en Leon: dat kun jij ook

14 januari 2018 2886 Bekeken
Beeld:

Daniël Rommens | Joris Kenma (links) en Leon ten Have

Geplaatst door
Carlijn Schepers
Op
14 januari 2018

Ze werden pas uitgeroepen tot de HvA’ers van het afgelopen jaar: Joris Kemna (33) en Leon ten Have (27). Ze brachten de duurzame Join the Pipe-waterflessen naar de kantines van de HvA (en de UvA). Hoe hebben ze het zo ver geschopt?

‘Volstrekt belachelijk’, vinden Joris Kemna en Leon ten Have het: in de kantines van de hogeschool en de universiteit worden duizenden flesjes bronwater per jaar verkocht, terwijl Nederland zo ongeveer het beste kraanwater ter wereld heeft.

 

Bronwater
Leidingwater is bovendien goedkoop en stroomt sinds 2011 ook uit de meer dan vijftig tappunten van Join the PipeJoin the Pipe is een stichting die wereldwijd het drinken van kraanwater wil stimuleren om het gebruik van milieuvervuilend bronwater in verpakkingen tegen te gaan. op HvA en UvA.

 

De twee studenten – Joris mensendieck oefentherapie en Leon communicatie – komen elkaar tegen tijdens de minor Sustainable Leadership & Entrepreneurship (link of sidenote) in februari 2016. Ze gaan voor een opdracht aan de slag met het initiatief.

De HvA lijkt een ‘mammoettanker’, maar ze zetten door

Als halverwege 2016 blijkt dat de UvA en HvA een nieuwe cateraar krijgen, zien de studenten hun kans schoon. Ze gaan in gesprek met Cormet over de verkoop van de duurzame waterflesjes van Join the Pipe. Ze maken zich zorgen over de opwarming van de aarde, de wereldwijde opstapeling van afval en de plasticsoep in de oceanen.


Ze overtuigen de cateraar en spreken af dat de flesjes van Join the Pipe voor een gereduceerd tarief, op een duidelijke plek en met een bewustwordingscampagne in de kantines terechtkomen.


De jongens moeten ook verder op de hogeschool en de universiteit mensen voor zich winnen, want de faculteiten beslissen zelf wat ze in hun kantines aanbieden. Dat is niet zo makkelijk. Ze noemen de HvA een ‘mammoettanker’ die niet zomaar bij te sturen is. Maar ze houden vol, zetten door.

Je ziet hier een video van Folia, dat tot eind 2017 het nieuws voor de HvA en de UvA verzorgde. Vanaf 2018 roept HvanA de HvA'ers van het jaar uit.Ze gaan overal langs om te praten, staan met een kraampje op de introductie (Kersvers) en delen gratis flessen uit bij de tappunten. Daarmee boeken ze succes: zo kopen de opleidingsmanagers van twee HvA-communicatieopleidingen duizend Join the Pipe-flessen om uit te delen.

 

Ook de Centrale MedezeggenschapsraadDe Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) is de vertegenwoordiging van studenten en medewerkers van de HvA besluit voortaan de hervulbare waterflessen bij vergaderingen te gebruiken.


Geen campagne
Het duurt wel even voordat ze ook in de kantines verkrijgbaar zijn. Dan ineens worden ze er verkocht, zonder dat de jongens er vooraf van horen. Alleen: ze staan niet op een goede plek, kosten acht euro en is er geen bijbehorende campagne, zoals afgesproken. De jongens gaan weer in gesprek met Cormet. De cateraar belooft verbeteringen voor het komende schooljaar.

De flessen liggen inmiddels voor 2,95 in de schappen

Joris en Leon zijn niet gestopt met hun campagne na het behalen van de minor en de bijbehorende studiepunten. Ze zijn nu bijna afgestudeerd, maar het onderwerp heeft ze niet losgelaten.

 

Drankautomaten
Inmiddels liggen de flessen voor 2,95 in de schappen, een enorme vooruitgang. Ook komen ze snel in de drankautomaten. Alleen zijn de studenten nog niet tevreden over de zichtbaarheid. Zo liggen de flesjes niet in de koeling en daardoor  verliezen ze het sowieso sneller van hun koude bronwaterconcurrenten.

 

Ook is de campagne die voor meer bewustwording moet zorgen nog niet van de grond gekomen. Maar daar zijn ze mee bezig. Ze blijven Cormet aan de jas trekken, en willen met activiteitencentrum FloorFloor is het debat- en activiteitencentrum van de HvA van de HvA een evenement opzetten over duurzaamheid en bronwaterflessen.