Jack van de Wal is Docent van het Jaar 2020: ‘Het doel is dat we lol hebben’

7 juli 2020
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
7 juli 2020

De Docent van het Jaar 2020 is Jack van de Wal. De docent van Sport, Management & Ondernemen werd maandagmiddag tijdens een online prijsuitreiking gekozen. Tijdens zijn lessen doen studenten aan vechtsport, meditatie en leren ze elkaar trucs.

Vanwege de coronamaatregelen vond de prijsuitreiking van de Docent van het Jaar-verkiezing dit jaar niet plaats in het DeLaMar Theater, maar via een online videoverbinding. Normaal gesproken bezoekt de jury de lessen van de acht genomineerden, maar ook dat gebeurde deze keer online. Tijdens een halfuurdurende Teams-meeting werd docent Jack van de Wal (Faculteiten Bewegen Sport & Voeding) uitgeroepen tot winnaar.

Hoe werkt de Docent van het Jaar-verkiezing?

Jaarlijks brengen studenten in februari hun stem uit voor de beste docent van de opleiding. De docent die binnen een faculteit de meeste stemmen krijgt, is finalist voor Docent van het Jaar. Een jury, bestaande uit een student van elke faculteit, bezoekt normaal gesproken een les van elke finalist. Door de coronamaatregelen woonde de jury die lessen dit jaar digitaal bij. Op basis daarvan werd de winnaar bepaald. De top drie winnende docenten krijgt een geldprijs (2000 euro, 1000 euro en 500 euro) waarmee ze het onderwijs kunnen verbeteren.

De jury omschreef hem als een enthousiaste, passionele en humoristische docent. Een van de juryleden vond het jammer dat ze niet meer lessen van Van de Wal kon bekijken. ‘Ik had het helemaal niet verwacht. Er zijn veel betere docenten dan ik op de HvA’, zei Van de Wal in zijn dankwoord.

 

De tweede prijs was voor Emran Riffi Acharki van de faculteit Onderwijs & Opvoeding, en het brons ging naar Malcolm Biezeveld, docent bij de faculteit Maatschappij & Recht. De top drie bestond daarmee volledig uit mannen, net als zeven van de acht genomineerden dit jaar. Ondanks verschillende pogingen van de organisatie om studenten meer op vrouwen te laten stemmen, blijven mannelijke genomineerden de boventoon voeren bij de verkiezingen.

Jack van de Wal werkt al veertien jaar op de hogeschool, en werd in de afgelopen tien jaar al vaker genomineerd voor de prijs van beste docent van de faculteit Bewegen Sport & Voeding. Dit jaar won hij voor het eerst de faculteitsprijs, en daarmee gelijk de titel Docent van het Jaar. Van de Wal noemt een goede sfeer het belangrijkst in de klas. ‘Het doel is dat we lol hebben. Met humor, maar ook omdat we de onderwerpen die we behandelen zo leuk vinden’, zegt Van de Wal. ‘Als de sfeer ontspannen is, wordt de afstand tussen docent en student ook wat kleiner. Dan merk je dat studenten veel opener zijn, zelfs grappen terug durven te maken.’

Beeld: Eigen beeld | Jack van de Wal

Jack van de Wal geeft les op de HvA als docent Martial Arts, teamsporten en managementsvaardigheidstraining. In zijn lessen combineert hij het aanleren van vechtsport met meditatie en oosterse filosofie. ‘Ik probeer van studenten geen vechtmachines te maken, maar wil ze leren om met stress om te gaan. Dat kan heel goed in de vechtsport.’

 

Tijdens de online colleges van de afgelopen maanden stond Van de Wal vooral bekend als de docent die studenten verplichtte om hun camera aan te doen. ‘Ik wil ze in beeld hebben om met studenten te kunnen discussiëren. En ik geef ze opdrachten mee. Ga met een tennisbal en een grote bal voor het scherm zitten en leer jezelf via YouTube een trucje, zeg ik dan. Vervolgens moesten de studenten dat leren aan een ander groepje. Soms ging er bijna een hockeybal door het raam, maar het was hilarisch.’