Asva biedt studentenkamers aan in samenwerking met ho(s)tels

30 juni 2020
Beeld:

iStock

Geplaatst door
Sterre van der Hee
Op
30 juni 2020

Asva Studentenunie biedt in samenwerking met Amsterdamse hotels en hostels zo’n tweehonderd tijdelijke studentenkamers aan. In de komende weken komen daar mogelijk nog ‘honderden’ kamers bij.

Nu veel hotelkamers leegstaan door de coronacrisis lijkt het een logische oplossing, dacht Asva-penningmeester Jamie van den Berg (23, UvA-student): laat studenten die kamers huren. Daarom nam hij contact op met verschillende hotelorganisaties, bemiddelde hij op gebied van huurprijzen en checkte hij de kamers.

 

‘Als je moet leven op 15 vierkante meter, moet er ook een hotellounge of studieruimte zijn,’ zegt Van den Berg. ‘En in Nederland is het ook niet normaal om met meerdere huisgenoten op een kamer te slapen, dus daar moeten lagere huurprijzen tegenover staan.’

Inmiddels staan zo’n tweehonderd kamers op de website, variërend van een hostelbed voor 250 euro aan de Badhuiskade tot een tweepersoons privékamer voor 716 euro aan het Timorplein. Afhankelijk van de locatie sluiten studenten een week-, maand-, kwartaal- of halfjaarcontract af.

 

Als toerisme langer op een laag pitje blijft, kan het zelfs zijn dat hotels meer kamers voor studenten openstellen, zegt Van den Berg. ‘Maar als de toeristen terugkomen en hotels een kamer voor veel meer geld kunnen verhuren, kan het zijn dat ze studenten vragen binnen een redelijke termijn te vertrekken.’