Studenten mogen vanaf september weer reizen in de spits

23 juni 2020
Beeld:

Daniël Rommens | Archiefbeeld

Geplaatst door
Daniël Rommens Kyrie Stuij
Op
23 juni 2020

Studenten in het hbo, mbo en aan de universiteit mogen vanaf 1 september toch weer reizen in de spits. Dat maakte premier Mark Rutte woensdag bekend. Instellingen krijgen daarmee na de zomer meer ruimte om onderwijs op locatie te geven. 

Dit artikel is geüpdatet aan de hand van nieuwe informatie op donderdag 25 juni, 13.00 uur. 

 

Op dit moment mogen studenten alleen tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00 uur in het ov. Die regel is de onderwijsintellingen een doorn in het oog, maar gaat vanaf 1 september veranderen. Universiteiten en hogescholen die bij elkaar in de buurt zitten, moeten wel zorgen dat de colleges verspreid over de dag beginnen en stoppen, zodat er geen pieken ontstaan in het openbaar vervoer. Dat levert op de Amstelcampus een behoorlijk puzzel op. Veel gebouwen van de HvA en de naastgelegen Universiteit van Amsterdam liggen in de buurt van het metrostation Weesperplein.

 

Hogescholen en universiteiten, waaronder de HvA, hebben in de afgelopen weken flink druk gezet op de regering om meer ruimte te krijgen. Het tijdslot van het ov, waardoor er alleen colleges tussen 11 en 15 uur en tussen 15.00 uur en 20.00 uur kunnen plaatsvinden, is te belemmerend, vond het HvA-bestuur. ‘Iedereen doet zijn stinkende best, maar fysiek onderwijs is hoe dan ook noodzakelijk om iedereen gemotiveerd te houden’, zei het bestuur nadat ze gesprekken hadden gevoerd met medewerkers en studenten.

Verschillende HvA’ers spraken hun onvrede uit over de beperkende maatregelen in het ov en op de HvA. Zo startte onderzoeker Esther Hammelburg een petitie waarin ze het kabinet opriep het tijdslot te laten vervallen en Nederlanders verzoekt geen gebruik te maken van de spits, zodat studenten op school kunnen zijn. ‘Waarom mogen we voor een dagje uit of een vergadering wel in de trein, terwijl deze generatie jonge lerende mensen zo wordt beperkt?’, vond Hammelburg.

 

Sinds vorige week mogen de hogescholen en universiteiten beperkt open voor toetsen en praktijklessen buiten spitstijden. Het overige onderwijs vindt nog altijd online plaats.

 

De HvA zegt in een reactie blij te zijn met de extra ruimte voor het onderwijs. Het hogeschoolbestuur zoekt naar manieren om die ruimte te benutten, en wil tegelijkertijd rekening houden met de vergevorderde planning voor volgend collegejaar, die aanvankelijk voornamelijk gericht was op online onderwijs. Daarover volgt nog bericht, zegt bestuursvoorzitter Huib de Jong. ‘Studenten en medewerkers willen uiteraard weten waar ze bij de start van het studiejaar aan toe zijn. Daarom doen we ons uiterste best om iedereen zo snel mogelijk te informeren.’