HvASamen voor bouw van Conradhuis

3 april 2018
Beeld:

Daniël Rommens | Het Rhijnspoorplein is nu nog een leeg stuk grond

Geplaatst door
Nina Rijnierse
Op
3 april 2018

Medezeggenschapspartij HvASamen is voor de bouw van het Conradhuis. Ze zien veel in het originele bouwplan om zo onder andere het tekort aan studieplekken terug te dringen.

Dat laat de partij weten in een bericht op hun website. De plannen voor het gebouw werden in 2016 in overleg met de Centrale Medezeggenschapsraad (cmr)In de centrale raad zitten twaalf studenten en twaalf medewerkers die met het bestuur praten over beleid op de HvA. Er zijn ieder jaar verkiezingen voor studenten en om het jaar verkiezingen voor medewerkers. juist afgeblazen. De vooruitzichten voor de studentenaantallen waren toen lager dan verwacht, waardoor het risico bestond dat een deel van bijgebouwde ruimte leeg zou komen te staan. 

 

Extra ruimte
Maar nu ligt de optie op tafel om het alsnog te bouwen. HvA-bestuurder Hanneke Reuling, die verantwoordelijk is voor de huisvesting van opleidingen, zei onlangs tegen HvanA dat het qua studentenaantallen toch niet zo slecht gaat op de HvA. Daarnaast is er met de komst van nieuwe onderwijsinitiatieven extra ruimte nodig. 

Beeld: HvA | Een impressie van het Conradhuis (rechts) op het Rhijnspoorplein

‘De situatie is dusdanig veranderd dat het plan weer serieuze aandacht verdient,’ vindt ook HvASamen. In juni 2017 vroeg de medezeggenschap ook al aan het HvA-bestuur of dat kon onderzoeken of er studentenwoningen op de braakliggende plek kunnen komen. De motie was een initiatief van Bram Buskoop van HvASamen. Maar dat idee is ‘nooit erg serieus onderzocht,’ zegt de partij nu.

 

Studieplekken
Het Conradhuis moest de ‘etalage’ van de Amstelcampus worden. Het gebouw zou volgens de oorspronkelijke plannen 85 miljoen euro gaan kosten, maar zou dan ook het meest duurzame onderwijsgebouw van een Nederlandse hogeschool worden. Er moet wel nog goed gerekend worden of de hogeschool alle ruimte in het pand nodig heeft, zegt Reuling.

 

De HvA kiest nu misschien voor een kleinere versie van het gebouw, waarbij het torendeel komt te vervallen en alleen de laagbouw wordt neergezet. HvASamen ziet juist een toegevoegde waarde in het originele plan. ‘Al is het maar om het tekort aan geschikte studieplekken te verkleinen.’

Voorwaarde is wel dat ‘de locatie een bestemming krijgt waar HvA-studenten en -medewerkers echt wat aan hebben,’ schrijft de medezeggenschapspartij. De bouw van het Conradhuis is onderdeel van een groter huisvestingsplan, waarover het HvA-bestuur op dit moment in gesprek is met de medezeggenschap. HvASamen bezet op dit moment negen van de twaalf studentenzetels in de cmr.