HvA bouwt misschien alsnog het Conradhuis

23 maart 2018
Beeld:

HvA | Een impressie van het Conradhuis (rechts) op het Rhijnspoorplein

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
23 maart 2018

De HvA gaat op het lege stukje grond aan het begin van de Wibautstraat, het Rhijnspoorplein, misschien alsnog het Conradhuis bouwen. De plannen voor het gebouw werden in 2016 afgeblazen, maar nu ligt de optie op tafel om het alsnog te bouwen.

Er moet wel nog goed gerekend worden of de hogeschool alle ruimte in het pand nodig heeft, zegt Hanneke Reuling. Zij is bij het HvA-bestuur verantwoordelijk voor de huisvesting van de opleidingen en de ondersteunende diensten. Eventueel kiest de HvA voor een kleinere versie van het gebouw, waarbij het torendeel komt te vervallen en alleen de laagbouw wordt neergezet.

Het Conradhuis moest de etalage van de Amstelcampus worden

Het Conradhuis moest de ‘etalage’ van de Amstelcampus worden. Het gebouw zou volgens de oorspronkelijke plannen 85 miljoen euro gaan kosten, maar zou dan ook het meest duurzame onderwijsgebouw van een Nederlandse hogeschool worden.

 

In 2016 besloot de HvA in overleg met de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) om het niet te bouwen, terwijl het werk eigenlijk al in 2014 had moeten beginnen. Volgens Reuling moest de HvA na een periode van veel renovatie en nieuwbouw op de Amstelcampus even ‘pas op de plaats maken’.

 

(De tekst loopt door onder de afbeelding.)

Beeld: Beeld: Daniël Rommens | Het lege stuk grond op het Rhijnspoorplein

De vooruitzichten voor de studentenaantallen waren in 2016 lager dan verwacht, waardoor het risico bestond dat een deel van bijgebouwde ruimte leeg zou komen te staan. Daarbij kwam dat het aantal aanmeldingen van eerstejaarsstudenten in een dip zat, vanwege de invoering van het leenstelsel.

 

Studentenwoningen
Reuling ziet nu dat het qua studentenaantallen niet zo slecht gaat op de HvA. Daarnaast is er met de komst van nieuwe initiatieven zoals de Digital Society School extra ruimte nodig. De ruimte die de HvA niet nodig heeft kan mogelijk in overleg met de gemeente voor andere doeleinden worden gebruikt. Een van de opties is om studentenwoningen te maken in de extra ruimte. ‘Wat daar komt moet in elk geval aansluiten bij de campus,’ zegt Reuling. Ze sluit uit dat er gewone kantoorruimte van zal worden gemaakt.

‘Het is een knap strak tijdsschema’

Het bestuur komt waarschijnlijk eind maart met een zogeheten voorgenomen besluit over het te bouwen pand op het Rhijnspoorplein. Dat bespreekt Reuling dan met de CMR. Voorzitter Mark van der Horst laat namens de raad weten dat hij wil dat eventuele bouwplannen goed zijn doorgerekend. ‘In 2016 was niet duidelijk hoeveel ruimte de HvA nodig had. Je moet niet gaan bouwen als die gebouwen vervolgens leegstaan,’ zegt hij. ‘Daarnaast vinden wij dat studenten en medewerkers goed betrokken moeten worden bij het besluit.’

 

Reuling benadrukt dat de bouw op het Rhijnspoorplein snel moet beginnen, bijvoorbeeld omdat de verhuizing van de Faculteit Techniek haast heeft. Daarnaast moet ook een aantal ondersteunende afdelingen op korte termijn verhuizen. ‘Het is een knap strak tijdsschema,’ zegt ze.

 

(De tekst loopt door onder de afbeelding.)

Beeld: Beeld: Daniël Rommens | Het Rhijnspoorplein, gezien vanuit het naastgelegen Kohnstammhuis

Ook de gemeente heeft haast en heeft de HvA gevraagd om uiterlijk 30 juni van dit jaar een besluit te nemen over de bouw. Daarover zegt Reuling dat zij in een ‘constructief gesprek’ is met de gemeente. In een stuk aan de CMR schrijft het bestuur dat de gemeente ‘druk zet’ op de HvA om het volledige ontwerp van het Conradhuis, of een vergelijkbaar ontwerp, te realiseren. Reuling noemt die druk terecht: ‘Zo’n mooi stuk grond kan niet te lang ongebruikt blijven liggen.’

‘De Faculteit Techniek heeft recht op een passende plek’

Maar dat is niet de enige druk die het HvA-bestuur voelt. De Faculteit Techniek, die nu in de Leeuwenburg zit, moet daar in 2020 weg. De huur van het pand, vlakbij het Amstelstation, loopt dan af. Reuling vindt dat die faculteit ‘recht heeft op een passende plek’. Zij wachten volgens haar al jaren op een besluit.

 

Huisvestingsplan
De bouw van het Conradhuis is onderdeel van een groter huisvestingsplan, waarover het HvA-bestuur op dit moment in gesprek is met de medezeggenschap. Daarin staan ook plannen voor het renoveren van het Nicolaes Tulphuis, waar de Faculteit Gezondheid gevestigd is. Ook het verder ontwikkelen van de economiecampus bij Bijlmer Arena en de sportcampus in Osdorp staan op de agenda.

 

De CMR wil voorkomen dat deze plannen onhaalbaar worden, doordat de hogeschool veel geld moet uitgeven aan de bouw van het Conradhuis. Van der Horst: ‘De Faculteit Gezondheid mag niet het kind van de rekening worden.’