(Jouw naam) for president? Stel je kandidaat als raadslid voor de HvA

10 maart 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
10 maart 2020

Ben je betrokken, heb je een mening en wil je je inzetten voor je medestudenten of collega’s op de HvA? Dan kun je jezelf vanaf nu kandidaat stellen voor de centrale medezeggenschapsraad, of de deelraad van je faculteit. 

Of je nou vindt dat alles perfect gaat op de HvA of van mening bent dat er een hoop moet veranderen: het zijn allebei goede redenen om je aan te melden voor een raadsfunctie binnen de hogeschool. Dat zegt student Alessandro van Haag, ook lid van de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR). ‘Het is een unieke kans om als student mee te bepalen wat er op school gebeurt. Je oefent invloed uit: bewaak je dat dingen blijven zoals ze zijn of wil je ze veranderen?’  

‘Als je met een enthousiaste groep nadenkt over wat je kunt verbeteren, hou je er gauw vrienden aan over’ 

De verkiezingen komen eraan. Daarmee kun je voor volgend schooljaar een gooi doen naar een functie als vertegenwoordiger van de HvA’ers. Maar eerst even terug naar de basis. Want hoe zit het ook alweer met die raden?

 

Van werkdruk tot roosters

Aan de top van de HvA staat het hogeschoolbestuur. Deze bestuursleden bepalen de koers van de hogeschool, maar dat doen ze wel met advies, en soms ook met de benodigde instemming, van de centrale medezeggenschapsraad. Daarin zitten 24 gekozen studenten en medewerkers. Zij vergaderen met elkaar, én met het hogeschoolbestuur, over onderwerpen in het belang van alle HvA’ers. Dat varieërt van werkdruk en roosters tot duurzame koffiebekers en terugkerende ict-problemen.

 

Iets te algemeen? Dan kun je kiezen voor de deelraad. Daarin denken en beslissen studenten en medewerkers mee over zaken binnen hun eigen faculteit. Zij vergaderen dan niet met het hogeschoolbestuur, maar met de decaan. De deelraad controleert bijvoorbeeld of de regels per opleiding wel eerlijk zijn, maar komt ook zelf met initiatieven. Zo ontwikkelde de deelraad van de faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie de Relax Lab in het Benno Premselahuis: een ruimte waar medewerkers en studenten tot rust kunnen komen. 

Student Dominic Suurling (Creative Business) is voorzitter van de deelraad FDMCI en vertelde in een eerder interview dat zijn bestuursfunctie goed te combineren is met zijn studie. ‘Als raadslid ben je ongeveer vijf uur per week bezig met de deelraad. Maar het ligt ook aan jezelf. Als je met veel onderwerpen bezig bent, ben je meer tijd kwijt dan iemand die dat niet doet.’

 

Hearings

Ook de Centrale Medezeggenschapsraad komt met suggesties. Zo bedacht de huidige raad het idee ‘Hearings’: een serie openbare gesprekken met HvA’ers over belangrijke thema’s. In januari uitten medewerkers bijvoorbeeld hun mening over hun arbeidsvoorwaarden. Naar aanleiding van die hearing brengt de CMR hierover een advies uit aan het hogeschoolbestuur. Op die manier zet de raad onvrede van medewerkers om in concrete agendapunten. 

Je kunt dus veel betekenen voor je medestudenten of collega’s. Maar wat heb jij eraan? In ieder geval een nuttige vermelding op je cv en je krijgt er tijd voor vrij in je werk- of studierooster. 

 

Handige ervaring

‘Ik vind het vooral heel leerzaam’, vertelt Alessandro. ‘Het was de eerste keer dat ik in aanraking kwam met beleid op hoog niveau. Dat is een handige ervaring, want later in het werkende leven krijg je daar hoe dan ook mee te maken. Verder ervaar ik het ook als een leuke bezigheid. Ja, de vergaderingen zijn formeel, maar het contact daarbuiten is informeel. Als je met een enthousiaste groep mensen nadenkt over wat je kunt verbeteren, hou je er gauw vrienden aan over.’ 

 

Als je interesse hebt, kun je jezelf vanaf nu tot 22 maart aanmelden. Dat kan zowel voor de Centrale Medezeggenschapsraad als voor de deelraad. In april wordt de lijst kandidaten bekend. Dan kun je studenten en medewerkers overtuigen waarom jij dé persoon bent om hen te vertegenwoordigen. Zij brengen vervolgens van 6 tot 24 mei hun stem uit. 

 

Meer weten? Check deze link