Rector Geleyn Meijer: ‘Duurzaamheid moet in iedere opleiding zitten’

10 december 2019
Beeld:

Heleen Gorris | Geleyn Meijer vertelt over de duurzaamheidsambities van de HvA

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
10 december 2019

Bedrijfskundestudenten die niet alleen winst, maar ook een circulair bedrijf nastreven en studenten die nadenken over hoe arme mensen ook duurzaam kunnen kiezen. Rector Geleyn Meijer wil van iedere opleiding een plan om duurzaamheid in de lessen te verwerken.

Dat zei Meijer tijdens zijn speech naar aanleiding van het eenjarig bestaan van Re-set, het duurzaamheidsplatform dat onder de vleugels van het bestuur alle initiatieven voor een duurzame hogeschool bij elkaar brengt. Meijer is lid van het bestuur van de HvA, en moet ervoor zorgen dat duurzaamheid een structurele plek in het onderzoek en onderwijs krijgt.

‘Je komt niet weg met af een toe een duurzaamheidssausje over de lessen gooien’

Geen sancties

In deze duurzaamheidsplannen krijgen de managers van opleidingen een belangrijke rol. Zij moeten een plan maken om duurzaamheid een prominente plek in hun onderwijsprogramma te geven. ‘En nee: je komt als opleidingsmanagement niet weg met af een toe een duurzaamheidssausje over de lessen gooien’, vertelt Meijer na afloop van zijn speech. ‘Duurzaamheid moet in ieder onderwijsprogramma zitten.’

 

Zijn er dan consequenties verbonden als opleidingen niks met duurzaamheid doen? Volgens Meijer gaat het bestuur dan wel met managers in gesprek om alsnog met hen na te denken over hoe het onderwerp in de lessen kan komen. Er zullen geen sanctie- of drukmiddelen komen, misschien wel een beloning voor de opleidingen die het wel doen. ‘We kunnen bijvoorbeeld de studievoorschotmiddelenHet geld van de studievoorschotmiddelen komt uit de opbrengst van het leenstelsel en wordt uitgekeerd aan onderwijsinstellingen. Dit geld kan worden gebruikt voor onderwijsverbetering. toekennen aan opleidingen die zich inzetten om duurzaamheid echt in de lessen te krijgen.’

 

Maar hoe verwerk je duurzaamheid concreet in de lessen? Als voorbeeld noemt Meijer de opleidingen van de Faculteit Business & Economie. Daar wordt volgens Meijer nu nog veel gefocust op hoe je een bedrijf kunt laten groeien, maar als je duurzaamheid in het curriculum wil verwerken kun je de focus verschuiven naar hoe je een onderneming helemaal circulair maakt.