Re-set wil de HvA omtoveren tot de duurzaamste hogeschool

26 september 2019
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
26 september 2019

Duurzaamheid is een van HvA’s belangrijkste thema’s. Toch bungelt de hogeschool onderaan de lijst duurzame hogescholen. Het netwerk Re-set moet helpen bij een ambitieus plan: in 2022 staat de HvA op nummer één. 

Het duurzame onderwijsprogramma van Amfi-studenten, uitvindingen die het klimaat ten goede komen, lectoraten zoals Psychologie in de Duurzame Stad en Urban Technology, het project Join The Pipe van oud-student Joris Kemna en zijn initiatief voor een ‘Green Office’. 

 

Nee, aan klimaatbewuste ideeën geen gebrek op de HvA. En ook niet aan de wensen voor een sociaal en ecologisch verantwoorde hogeschool. Zo benadrukte bestuursvoorzitter Huib de Jong in zijn toespraak tijdens de opening van dit schooljaar, dat de HvA ‘radicale stappen’ moet zetten om de ecologische footprint terug te dringen. 

Beeld: Daniël Rommens | Emily Dowdalls

‘Re-set het systeem’

En daarom is een werkkamer op de vierde verdieping van het Benno Premselahuis groengekleurd, met planten op bureaus en kartonnen protestborden met boodschappen als ‘Re-set het Systeem’. In deze gezellige chaos huist Re-set: sinds januari het nieuwe netwerk van de HvA dat al die duurzame initiatieven moet samenbrengen. 

 

‘Het is ontzettend druk’, vertelt communitymanager Emily Dowdalls, een van de zeven medewerkers van Re-set. ‘Al gelijk vanaf het begin kwamen er zo veel mensen op ons af die zeiden: ‘‘Hèhè, eindelijk een plek waar we terecht kunnen met duurzaamheidsvragen.’’ We staan ervan te kijken hoeveel HvA’ers staan te springen om actie te ondernemen. Of het nou is omdat studenten met hun scriptie iets willen bijdragen of medewerkers die al iets tofs hebben opgezet en nog medestanders zoeken.’     

 

Opnieuw het wiel uitvinden

Dat gebeurt met een website. Die biedt een overzicht van alle duurzame projecten. Net als een activiteitenagenda, zoals de tweemaandelijkse meetup, en de mogelijkheid om oproepen te plaatsen. Emily: ‘Zo voorkomen we dat verschillende groepen op de HvA afzonderlijk het wiel opnieuw uitvinden.’ 

 

Op initiatief van Re-set is er daarnaast op elke faculteit een contactpersoon duurzaamheid aangesteld. Die leidt zogenoemde design sprints, waarin studenten en medewerkers uitvoerbare duurzame plannen voor hun faculteit bedenken. Daarnaast zijn er betaalde studenten aangesteld voor het Green Office, dat het aanspreekpunt wordt voor studenten. Dit kantoor komt naar verwachting dit jaar op de Amstelcampus. 

‘Door mensen samen te brengen nemen we drempels weg om aan de slag te gaan’

Volgens Emily blijft het dan niet alleen bij praten. ‘Klimaat is een lastig onderwerp. Mensen vinden het snel ingewikkeld en hebben het idee dat ze het nooit goed kunnen doen. Dat gevoel verergert als je geen medestanders in je omgeving hebt. Door deze mensen bij elkaar te brengen, zien ze dat ze niet alleen staan en halen we drempels weg om samen echt aan de slag te gaan.’ Of de HvA nog beleidsmaatregelen gaat invoeren, zoals het verminderen van plastic of het beperken van vlees in de kantine, is nog niet bekend. 

 

Het ideale toekomstbeeld voor de HvA? Als duurzaamheid in elke opleiding op de voorgrond staat, denkt Emily. ‘Amfi is daarin een ontzettend goed voorbeeld. Bijna het hele curriculum is gericht op hoe studenten met hun werk een duurzame bijdrage kunnen leveren – en dan niet alleen ecologisch, maar ook sociaal. De HvA leidt mensen op die in de top van Nederland gaan werken. Deze studenten krijgen nu de kans om van de HvA, als minimaatschappij, een duurzaam verantwoorde samenleving te maken.’  

 

Klimaatstaking

Wie benieuwd is naar Re-Set, kan meelopen met de Klimaatstaking vrijdag. Tot nu toe worden er zo’n tweehonderd HvA’ers verwacht. ‘We hebben alles verzorgd. Om 10.45 uur verzamelen we in de centrale hal van station Amsterdam Centraal, zodat we gezamenlijk naar Den Haag kunnen reizen. Daar laten we, samen met de UvA, de VU én de beste percussieband van Nederland, van ons horen. Dat wordt natuurlijk hartstikke vet.’