Het Conradhuis komt niet op tijd af, bouw met halfjaar vertraagd

5 december 2019
Beeld:

Bert Wisse/Het Klikt Fotografie | Het bouwterrein van het Conradhuis

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
5 december 2019

De bouw van het Conradhuis op de Amstelcampus loopt een halfjaar vertraging op. De geplande oplevering in de zomer van 2021 wordt niet gehaald door problemen met de bouwgrond en obstakels in de bodem.

De hogeschool onderzoekt nu of het mogelijk is om de toekomstige gebruikers van het Conradhuis rond de kerst van 2021 te verhuizen naar het nieuwe onderwijspand aan het Rhijnspoorplein. Onder andere de Faculteit Techniek moet in dat jaar weg uit de Leeuwenburg.

Het Conradhuis

Het Conradhuis is het laatste pand dat de HvA bouwt om de Amstelcampus compleet te maken. Het gebouw geeft straks ruimte aan meer dan zesduizend HvA’ers. Onder andere de opleidingen van de Faculteit Techniek trekt volgens planning eind 2021 in het pand. Het Conradhuis komt te staan op het Rhijnspoorplein, aan het begin van de Wibautstraat. De kosten voor de bouw werden oorspronkelijk geschat op 98,1 miljoen euro.

‘We realiseren ons dat het lastig is om midden in een studiejaar te verhuizen,’ zegt Hanneke Reuling van het HvA-bestuur. ‘Daarom stellen we alles in het werk om die verhuizing zo goed mogelijk te faciliteren.’ De huur van de Leeuwenburg, het HvA-pand vlakbij het Amstelstation, kan deels worden verlengd. Daardoor kan het onderwijs van de Faculteit Techniek volgens de HvA gewoon doorgaan. Andere afdelingen die in het pand gevestigd zijn, verhuizen in de zomer van 2021 naar een pand aan de Hogehilweg in Zuidoost.

 

De vertraging van de bouw wordt veroorzaakt door obstakels in de grond. Het gaat om resten van het voormalige Weesperpoortstation en oude rioleringen. ‘In het verleden werd er veel minder bewust met grond omgegaan dan tegenwoordig. Er werd van alles achtergelaten,’ zegt een woordvoerder van de HvA.

 

Daarnaast werd onder het Conradhuis stukken vervuilde grond gevonden. Daarin zaten zogenoemde poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Dat zijn chemische en onverwoestbare stoffen die de industrie gebruikt voor onder andere brandblussers, bakpapier én make-up. Die stoffen zijn niet afbreekbaar en eindigen soms in de bodem.

Sinds juli dit jaar moet de grond bij bouwterreinen verplicht worden onderzocht op deze stoffen. Dat onderzoek leverde meer vertraging op voor de bouw dan de HvA had ingeschat. ‘Die vertraging kan, ondanks alle inspanningen, niet volledig worden ingelopen,’ meldt de hogeschool. De bouw kan inmiddels wel weer worden voortgezet.

 

Door de verlenging van de huur van de Leeuwenburg is de HvA meer geld kwijt aan huisvesting dan gepland. ‘We weten nog niet welke extra kosten nog meer gemaakt moeten worden. Dat brengen we op dit moment in kaart. Maar boven alles geldt dat continuïteit van het onderwijs is gegarandeerd.’