Eerstejaars opgelet: deze hotspots op de hogeschool mag je niet missen

15 augustus 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
15 augustus 2022

Welkom op de Hogeschool van Amsterdam, jouw vaste stek als student voor de aankomende vier jaar – oké, misschien vijf. Dat zijn nogal wat uren en daarom willen wij jou goed voorbereiden door je alvast te wijzen op de leukste, chillste plekken op en om de HvA. 

Omdat je voor je opleiding vooral op één campus moet zijn, is de kans groot dat je gewoon je eigen faculteit binnenstapt en daar vier jaar (oké, vijf) de door je moeder gesmeerde boterhammen eet, terwijl je voor je zoveelste hertentamen leert. 

 

Maar: je kunt ook op avontuur! Als redactie hebben wij heel wat plekken gezien en ontelbaar veel mensen gesproken. Inmiddels kunnen we concluderen dat elke locatie wel iets vets te bieden heeft. En daarom bieden we je deze tips per campus: waar vind je de gezelligheid, waar een biertje of lekker broodje, en waar op de campus kom je tot rust? 

Amstelcampus

Met acht van de elf locaties is de Amstelcampus hét epicentrum van de HvA. Je vindt hier het Benno Premselahuis, Wibauthuis, Muller-Lulofshuis, Kohnstammhuis, Theo Thijssenhuis, Koetsier-Montaignehuis en het nieuwe Jakoba Mulderhuis, dat na jarenlang bouwen vanaf september voor het eerst in gebruik genomen wordt. 

Beeld: Daniël Rommens | De Amstelcampus

Café Fest – Achter het Wibauthuis vind je dé plek voor je vrijmibo, maandelijkse bingo of spontane verkleedfeesten door een van de studieverenigingen. Als je wel van een biertje houdt en na je lessen zin hebt in wat gezelligheid, loop dan eens bij Fest naar binnen. Of ga met zonnig weer lekker met je medestudenten op het terras zitten. 

Beeld: Heleen Gorris | Tijd voor een potje pingpong

Verrassend dakterras – In het Muller-Lulofshuis lijkt er op het eerste gezicht weinig te gebeuren, afgezien van studeren. Maar op de tweede verdieping ligt een fijn en rustig dakterras verscholen. Ideaal voor als je even een koffiepauze in de frisse lucht wil.

 

Pingpongtafel – Even stoom afblazen? Sjees dan in het Wibauthuis naar de elfde verdieping. Medewerkers en studenten gaan hier fanatieke pingpongwedstrijden met elkaar aan. De spelers vallen van enthousiasme soms door de scheidingswand tussen de tafels en de studieplekken. 

 

De beste broodjes – Trek gekregen na je les en geen zin in weer hetzelfde broodje uit de kantine of dezelfde gare koffie? Rond de Amstelcampus vind je allerlei plekken waar je terechtkunt. Tegenover Amfi zit bijvoorbeeld Yusu, een rustig cafeetje dat vegan bananenbrood en andere zoetigheid aanbiedt. Of loop eens de roltrap af naar metrostation Weesperplein, waar je vers belegde broodjes kunt krijgen bij de Convenience to Go. 

HvanA - Heb je een goed verhaal dat aandacht verdient of ben je gewoon benieuwd waar wij ons zoal mee bezig houden? De deur staat open! Vanaf september kun je ons vinden in onze nieuwe werkplek achter het Wibauthuis, naast Café Fest. Daar schrijven wij het hele jaar door nieuwtjes en maken we video’s voor jullie. Tips zijn altijd welkom! 

 

Op de plattegrond hieronder vind je alle locaties van de Amstelcampus, maar ook welke plekken eromheen leuk zijn om te bezoeken. Klik op de pin voor meer informatie.

Jakoba Mulderhuis – Studenten van de Faculteit Techniek krijgen vanaf dit studiejaar les in een gloednieuw gebouw, het Jakoba Mulderhuis. Jarenlang zetelden ze in de Leeuwenburg, het oude postkantoor naast het Amstelstation, maar nu verhuizen ze dus. Doe je geen technische opleiding, stap dan toch eens Jakoba binnen: de open, lichte omgeving doet je de ogen uitkijken. 

 

Amfi – Liever historisch dan modern? Ga dan eens naar het Koetsier-Montaignehuis, het gebouw van het Amsterdam Fashion Institute (Amfi). Hier huizen de modestudenten: met een bezoek waan je je dan ook al gauw in een 3D magazine van Vogue. Laat je inspireren door de outfits van studenten én het historische gebouw - vroeger het hoofdkantoor van de Amstelbrouwerij. In de klassieke kelder, de bibliotheek, kun je lekker rustig studeren. 

Beeld: Daniël Rommens | Het Koetsier-Montaignehuis

Dr. Meurerhuis

Studenten noemen de faculteit Sport, Bewegen & Voeding ook wel een ‘eiland’. En wie de fietstocht naar Nieuw-West waagt, zal dat zeker beamen. Toch is het Dr. Meurerhuis de afstand waard. Al is het alleen vanwege de gezellige soos.

Beeld: Anne Posthuma

Soos – Verscholen achter de kluisjes op de begane grond vind je de soos van stichting Aorta. Het is een van de laatst overgebleven studentenkroegen die je nog in een onderwijsgebouw vindt. De bar is elke dinsdag en donderdag vanaf vier uur ’s middags open. Daar drink je goedkoop een biertje en kun je darten, poolen en gamen.

Trillen – Grappig feitje: het gebouw werd voorheen geteisterd door onverklaarbare trillingen. Elke donderdag, precies tussen één en drie ’s middags, schudde de vloer alsof er een vrachtwagen langsreed. Na bouwkundige inspecties werd het mysterie ontrafeld. Dansende en aerobics uitvoerende studenten bleken de boosdoener. Studenten sluiten namelijk een lesperiode af met een fysieke opdracht. En als groepen dat tegelijkertijd doen, beweegt het gebouw gezellig mee.

Corry Tendeloohuis (eerder Fraijlemaborg)

De Fraijlemaborg, inmiddels hernoemd naar het Corry Tendeloohuis, is de campus in Zuidoost. Het is de faculteit voor Business & Economie en dat zie je aan alles: de studenten in pak, de locatie – het gebouw ligt tussen kantoren van ING – en het strakke, moderne interieur.

Beeld: Daniël Rommens | Het Corry Tendeloohuis

Domibo – De campus van het Corry Tendeloohuis heeft (nog) geen horecagelegenheid zoals Fest, maar dat betekent niet dat er niet geborreld wordt. Studenten, docenten en medewerkers komen elke donderdagmiddag samen bij koffiecorner Brandstof, waar ze hun eigen domibo verzorgen!

 

Summer School – Het Corry Tendeloohuis is een van de weinige locaties waar in de zomer wel wat te beleven is. Jaarlijks verblijven daar meer dan honderd internationale studenten om zomerworkshops te volgen. Uiteraard gaan ze ook het centrum in om meer van de Nederlandse cultuur te ontdekken.

Nicolaes Tulphuis

Ook in Zuidoost, vlakbij het AMC-ziekenhuis, ligt de gezondheidscampus van de HvA. Hier vind je onder meer studenten die verpleegkundige, fysiotherapeut of ergotherapeut willen worden. 

 

SV Venae – Het kloppend hart van de faculteit. Deze studievereniging organiseert bierpongtoernooien, (kerst)borrels en ook wat ongebruikelijkere studieactiviteiten, zoals een uitje naar de snijzaal, waar studenten overleden lichamen van dichtbij mogen bewonderen. Mocht je daar zin in hebben.

Praktijkhuis – Wie een verkeerde afslag neemt in het gebouw, voelt zich al rap thuis. Letterlijk. Er is namelijk een nagebouwde woonkamer: inclusief stromend water, vaatwasser met vuile vaat en meubilair. Studenten Ergotherapie leren daar zorg toe te passen in een echte huiselijke omgeving.

HvanA bereidt je deze zomer graag voor op jouw tijd aan de HvA. Ook kun je onze redactie ontmoeten tijdens de introductieweek van de hogeschool: op donderdag 1 september en vrijdag 2 september staan we met ons standje op de HvA Experience, waar we je info verstrekken en verslag doen van de introweek.