Gekke plekken op de HvA: het Nicolaes Tulphuis

26 november 2019
Beeld:

Tim van den Broek

Geplaatst door
Tim van den Broek
Op
26 november 2019

Hoe goed ken jij de hogeschool? In deze serie nemen we je mee langs de verborgen plekken op de HvA. Deze week zit HvanA in het Nicolaes Tulphuis. We bezoeken de logeerkamer, de sportruimte en gaan het dak op.

Op steenworpafstand van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Zuidoost ligt het Nicolaes Tulphuis. Hier vind je alle medische opleidingen van de HvA, en dat is te zien.

 

Op de eerste verdieping van het gebouw is een praktijkhuis, waar studenten in een nagebootst appartement kunnen oefenen op thuiszorg. Als je even verdwaalt, kun je dus zomaar belanden in een studio met keuken, woonkamer, badkamer, babykamer en zelfs een logeerkamer. 

Beeld: Tim van den Broek | De logeerkamer in het praktijkhuis

Een aantal gangen verder ligt het leslokaal, gevuld met ziekenhuisbedden en desinfectiepompjes. In dit lokaal oefenen studenten hoe ze met patiënten moeten omgaan. Boven een bed hangt een schilderij met de tekst I love alcohol.

 

‘Als je goed inademt, ruíkt het ook echt naar een ziekenhuis’, vertelt Wouter van Sandijk, facilitair coördinator van het Nicolaes Tulphuis. ‘Dat komt door de desinfectie die studenten steeds moeten gebruiken. Daar zit veel alcohol in, vandaar de tekst op het schilderij.’

Beeld: Tim van den Broek | Nagebootste ziekenhuiskamer

De reis wordt vervolgd op het dak. Daar schitteren maar liefst 525 zonnepanelen die in 2017 niet door de hogeschool, maar door een advocatenbureau in Zuid zijn bekostigd. ‘Dat bedrijf wilde een certificaat voor CO2-neutraliteit, maar op hun kantoor was geen plek voor panelen, dus kwamen ze hierheen’, vertelt Wouter.

 

‘Maar het is niet genoeg om het hele gebouw ermee te voorzien, we zijn nog steeds aangesloten op het stroomnet. De meeste studenten weten ook niet dat we zonnepanelen hebben. Alleen medewerkers komen op de bovenste verdiepingen, zij zien de panelen wel.’

 

 

Beeld: Tim van den Broek | Zonnepanelen op het dak

De wachtkamer, met de bijbehorende tijdschriften, bevindt zich op de begane grond van het gebouw. Iets verderop ligt de sporthal. Deze ruimte is een samenwerking tussen de HvA en het AMC. ‘Voornamelijk hartpatiënten uit het AMC komen hierheen voor fysiotherapie. In de sportruimte kunnen ze dan bewegen’, vertelt Wouter. 

Beeld: Tim van den Broek | Wachtruimte
Beeld: Tim van den Broek | Sportruimte op de begane grond
Beeld: Tim van den Broek | Gewichtjes in de sportruimte

Tegenover de ingang van de hogeschool is er een deur die naar de luchtventilatie- , verwarmings- en elektriciteitskamer leidt. Zelfs medewerkers komen hier nooit, behalve als er iets gecontroleerd moet worden. Dat is hooguit vier keer per jaar.

 

Verderop ligt de achterkamer, waar de medewerkers hun administratie bewaren. Ook hier staat een opklapbed, maar die wordt niet gebruikt door studenten. ‘Ik heb soms erg last van mijn rug’, legt een medewerker uit.

Beeld: Tim van den Broek | Elektriciteitskamer
Beeld: Tim van den Broek | Elektriciteitskamer
Beeld: Tim van den Broek | Opslagkamer voor administratie

Ben jij deze week in het Nicolaes Tulphuis? Kom ons dan ontmoeten in de hal tegenover de koffiecorner. De aankomende dagen maken we verhalen over de gezondheidscampus en we horen graag welk verhaal we volgens jou niet moeten vergeten.