Ook bestuur Amsterdamse studentenvakbond kan geen hbo’ers vinden
In het nieuwe bestuur van Asva Studentenunie, de vakbond voor Amsterdamse studenten, zit komend collegejaar geen enkele HvA-student. Opvallend? Of konden we dit verwachten?
In de eerste week van september krijgt Asva Studentenunie een nieuw bestuur, dat zal bestaan uit vier studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het is de vakbond, ondanks extra inspanningen, niet gelukt om HvA’ers te vinden voor een bestuursfunctie.
Is dat erg? Ja, vindt Alba van Vliet, de huidige voorzitter van Asva en UvA-student. ‘We moeten voor het bestuur actiever op zoek naar HvA-studenten’, zegt zij.
Leenstelsel
Ze vindt het vervelend dat er geen HvA’ers te vinden waren voor het vakbondsbestuur, maar Van Vliet merkt op dat het past in een patroon: ‘Hbo-opleidingen duren langer en er zitten verplichte stages in. Om daarnaast nog bestuurlijk actief te zijn is lastig.’
‘Een Asva-bestuurslid krijgt 695 euro per maand. Daar kom je niet van rond’
Van Vliet zegt dat studeren sinds de invoering van het leenstelsel duurder is geworden. ‘Een Asva-bestuurslid krijgt 695 euro per maand. Daar kom je niet van rond. We moeten zorgen dat een bestuursjaar niet alleen is weggelegd voor studenten met veel geld’, vindt ze.
Dat hbo’ers minder vaak bestuurlijk actief zijn dan universitaire studenten, werd dit voorjaar ook heel goed zichtbaar bij de landelijke studentenbonden. Bij zowel de Landelijke Studentenvakbond als het Interstedelijk Studentenoverleg zit komend jaar geen enkele hbo’er in de besturen.
Maar dat een groep zich minder laat horen ‘betekent niet dat er geen problemen zijn die hen raken’, zei Lisa de Lange, de enige HvA’er in het huidige Asva-bestuur, in reactie op dat nieuws. Volgens haar zette de vakbond zich juist in om hbo’ers meer te motiveren om op te komen voor hun belangen. Die inzet vertaalt zich dus nog niet in betere vertegenwoordiging in het bestuur.
Divers bestuur
Oumaima el Hammouti (22, Bestuurskunde), sinds augustus de nieuwe studentassessorDe studentassessor adviseert het hogeschoolbestuur vanuit studentenperspectief. van de HvA, noemt het ontbreken van HvA’ers ‘opmerkelijk’. ‘Het roept de vraag op hoe Asva bestuursleden werft en op welke manier de vereniging zich inzet voor een divers bestuur.’
Ook de vice-voorzitter van de Centrale Medezeggenschapsraad, Alessandro van Haag, wil van Asva weten hoe de belangen van HvA-studenten behartigd gaan worden. ‘Asva is er “voor alle Amsterdamse studenten”. Dan is het van belang om genoeg expertise te hebben vanuit de verschillende groepen studenten in Amsterdam’, zegt hij. ‘Ik hoop en verwacht dat Asva daar een plan voor gaat maken.’
Dat plan is volgens Van Vliet in de maak, maar de details daarvan moeten nog door het nieuwe bestuur worden uitgewerkt. ‘We moeten in ieder geval meer aan hbo’ers laten zien dat wat wij doen belangrijk is. We houden ons bijvoorbeeld bezig met acties tegen onderwijsbezuinigingen die het hbo net zo hard raken als het wetenschappelijk onderwijs.’
Om het HvA-geluid toch te vertegenwoordigen, krijgen HvA-studenten die voor de vakbond werken volgens Van Vliet meer ruimte om aan het bestuur aan te geven waar ze aandacht aan moeten besteden. ‘Zij zetten zich in voor de HvA en hebben ook expertise op dat gebied,’ zegt ze. Daarnaast geeft aanstaand voorzitter Emma Fuchs aan dat de sollicitatiecommissie voor het bestuur van 2020-2021 zich er ‘sowieso op moet richten’ dat er dan wel een HvA’er in het bestuur komt.
‘Asva behartigt de belangen van alle studenten, dus ook HvA’ers’
Fuchs benadrukt dat de vakbond ook komend jaar ’de belangen van alle studenten, dus ook HvA’ers’ blijft behartigen. Van Vliet vult aan: ‘Je ziet dat hbo’ers in de discussies over het hoger onderwijs een beetje ondergesneeuwd raken. Wij moeten beter laten zien op welke manier we actief zijn voor hen. Daar ligt voor ons echt een taak.’
Wat doet Asva studentenunie?
Naast het vertegenwoordigen van alle Amsterdamse studenten – zoals een vakbond doet voor werknemers – biedt Asva studentenunie een aantal diensten die je kunnen helpen in je studententijd. Zo verkopen ze iedere dinsdag goedkope fietsen en kunnen ze je helpen met het vinden van een kamer. Als je een keer problemen hebt met je huisbaas of met je studiefinanciering, biedt de Asva ook gratis juridische hulp aan.
De leden van Asva studentenunie hebben deze maand op de jaarlijkse algemene ledenvergadering ingestemd met het nieuwe bestuur. Het bestuur bestaat uit Emma Fuchs (22, voorzitter; studeert theaterwetenschappen), Wietske Dotinga (24, vice-voorzitter; publieksgeschiedenis en informatiekunde), Jamie van den Berg (22, penningmeester; politicologie) en Amy Renckens (23, marketing & communicatie; sociologie). Daarmee heeft het bestuur één lid minder dan gebruikelijk.
Wil je meer weten over Asva Studentenunie, check dan hun website. In de onderstaande podcast van najaar 2018, praatten we uitgebreid met onder andere Asva-bestuurslid Lisa de Lange over hbo’ers en het opkomen voor hun belangen.