Dit is waarom er geen hbo’ers in de studentenbond zitten
Er zijn twee landelijke bonden die de belangen van alle studenten vertegenwoordigen, maar in de besturen van beide organisaties zitten volgend jaar geen hbo’ers. Dit is waarom.
Ben jij de laatste tijd te vinden geweest bij een van de vele demonstraties tegen het onderwijsbeleid van de regering? Grote kans dat je nu ‘nee’ denkt. Hbo’ers zijn minder actief bij het verdedigen van hun belangen dan studenten van de universiteit, en dat werd deze week heel goed zichtbaar bij de landelijke studentenbonden.
‘Er hebben minder hbo’ers gesolliciteerd op de bestuursfunctie’
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) hebben komend collegejaar allebei geen hbo’ers in hun besturen zitten. Waarom dat zo is? De huidige voorzitter van het ISO Tom van den Brink, is daar duidelijk over: ‘Er hebben minder hbo’ers gesolliciteerd op die functie.’ Bij de LSVb hebben ze het team gekozen ‘dat het beste kan samenwerken’ en daar zaten toevallig geen studenten tussen die op dit moment aan het hbo studeren.
Toch een beetje hbo
Als het aan Van den Brink (ISO) ligt, kan het beter: ‘We moeten bekennen en erkennen dat de participatie onder hbo’ers lager ligt dan bij universitaire studenten. We hebben een zoekcommissie ingesteld om de diversiteit in het bestuur te bevorderen. Qua man-vrouwverhouding is dat gelukt, maar met de verhouding universiteit-hbo niet.’ Hij merkt op dat een van de bestuursleden wel op het hbo heeft gezeten.
Carline van Breugel (zelf oud-HvA’er) is de huidige voorzitter van de LSVb. Zij denkt dat hbo-studenten wel vertegenwoordigd zijn in de LSVb, al is dat niet direct zichtbaar in het bestuur. ‘Twee van onze bestuursleden hebben wel een hbo-propedeuse behaald. Zij kennen het hbo dus wel, en weten bijvoorbeeld dat er problemen zijn met lesuitval.’ Bovendien zijn er volgens haar wel veel hbo’ers actief in de achterban van de LSVb.
De Amsterdamse studentenvakbond Asva Studentenunie is onderdeel van die achterban. Daar zit dit studiejaar één HvA’er in het bestuur: Lisa de Lange (Bestuurskunde). ‘Participatie onder hbo’ers is een moeilijk onderwerp, maar we zijn actief bezig om hbo’ers meer te motiveren,’ zegt zij. ‘Het feit dat een groep zichzelf niet laat horen, betekent niet dat er geen problemen zijn die hen raken. Je moet dus wel hun belangen behartigen.’
‘Dat een groep zichzelf niet laat horen, betekent niet dat er geen problemen zijn’
De landelijke studentenbonden vertegenwoordigen alle studenten in Nederland en praten namens hen met politici in Den Haag over het beleid voor het hoger onderwijs. Dat gaat bijvoorbeeld over de afschaffing van de studiefinanciering waardoor studenten nu moeten lenen voor hun studie. Of over bezuinigingen op het hoger onderwijs, waar de bonden erg kritisch over zijn. Onderwerpen die elke student aangaan.
Verder praten
Tom van den Brink van het ISO zegt daarom dat hij verder wil praten met hbo’ers om te kijken hoe hogeschoolstudenten in volgende besturen beter vertegenwoordigd kunnen worden. Ook Lisa de Lange van Asva Studentenunie hoopt dat HvA’ers meer betrokken raken: ‘We zijn ermee bezig, maar het duurt waarschijnlijk wel een paar jaar voordat die betrokkenheid op hetzelfde niveau is als bij de universiteit.’
Wil je weten wie de nieuwe bestuurders van de bonden zijn? Check hier het nieuwe LSVb-bestuur en hier het nieuwe ISO-bestuur.