Ongelijkheid op de woningmarkt: ‘Ik woon nog altijd in een studentenkamer’

24 september 2024
Beeld:

Nina Bakker | Massih Hutak tijdens de Woontop

Geplaatst door
Nina Bakker
Op
24 september 2024

Wat is er te doen aan de ongelijkheid op de woningmarkt? En hoe staat het met het woonprotest: komen vakbonden nog in actie? Maandag kwamen verschillende partijen bijeen tijdens de Woontop in Pakhuis de Zwijger. ‘Het voelt onmogelijk om iets te vinden in Amsterdam.’

‘Er is een machtsverschil tussen huurders en verhuurders. Maar als je je verenigt en bijvoorbeeld massaal de huur terugboekt, zet je wel iets in beweging’. Er klinkt applaus als rapper en schrijver Massih Hutak als eerste spreker te horen is tijdens de Woontop. 

 

Huurders hebben vaak het nakijken. Dat zegt Hutak maandagavond in Pakhuis De Zwijger bij de Woontop Jongeren, een avond georganiseerd door Asva Studentenvakbond, de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), Stichting !Woon en de Woonbond. Politici, opiniemakers, jongeren, studenten en andere woningzoekenden kwamen samen over het onderwerp huisvesting en de problemen die jongeren daarbij tegenkomen.  

 

Internationale studenten

Ongelijkheid op de woningmarkt, daar gaat het maandagavond over. De woningmarkt zit voor veel groepen namelijk nog altijd potdicht. De ongelijkheid op de woningmarkt treft dan ook allerlei groepen.

 

Zo is het voor internationale studenten bijvoorbeeld een behoorlijke uitdaging om hun weg te vinden in de Nederlandse woningmarkt. Dat vertelt Gijs Grimbergen, secretaris van de Landelijke Studentenvakbond, tijdens het evenement aan HvanA. ‘Zij hebben geen netwerk in Nederland en dus vaak moeite om iets te vinden.’

Starter Beau (28): ‘Ik woon nog steeds in een studentenkamer met schimmel in het pand’

Starters, die vaak net hun studie achter de rug hebben, zitten met een vergelijkbaar probleem. Zij willen graag aan hun volwassen leven beginnen, maar hebben daar alle moeite mee op de potdichte woningmarkt. Beau Boogaart (28), die op het evenement is afgekomen, zou graag met haar vriend samen in Amsterdam wonen.

 

‘Maar ik woon nog steeds in een studentenkamer met een dure huur en schimmel in het pand. Het voelt gewoon onmogelijk om iets te vinden in Amsterdam. Op zo’n avond als deze is het aan de ene kant fijn dat ik niet de enige ben met een woonprobleem. Tegelijkertijd word ik er ook wel pessimistisch van als ik zie hoeveel mensen hiermee zitten.’

 

Iedere woningzoekende lijkt het wel moeilijk te hebben, kortom. ‘Ik denk dan ook dat het goed is dat veel organisaties een podium hebben gekregen’, aldus Grimbergen. Zo is onder meer de Bond Precaire Woonvormen aanwezig, die vaak actie voert om op te komen voor woonrechten van mensen die tijdelijk, onzeker of te duur wonen.  

 

Huurrechten

Tijdens deze avond is het vooral ook de bedoeling dat bezoekers zich laten informeren, bijvoorbeeld over huurrechten. ‘Studenten beseffen bijvoorbeeld vaak niet welke huurrechten ze hebben. Daar gaat het al mis’, aldus Grimbergen. 

Beeld: Nina Bakker | Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de SP, aan het woord tijdens de Woontop

Toch zijn er maar weinig jonge woningzoekenden bij de Woontop. Hoe dan ook is het een waardevolle avond, meent Grimbergen. ‘Het is goed om te zien dat er veel organisaties zijn die hiermee bezig zijn en dat zij elkaar ook kunnen vinden als er bijvoorbeeld protesten komen. Als je elkaar niet meer tegenkomt, komt er nooit wat van de grond.’

 

Zo redeneert ook Massih Hutak, die in het eerste gesprek van de avond oproept om op te komen voor je huurrechten. Hutak heeft Amsterdam zien veranderen: hij schreef het boek ‘Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al’, over de gentrificatie in Amsterdam-Noord. Ook is hij van het initiatief Verdedig Noord. 

 

In de zaal wordt opnieuw geklapt als hij stelt dat je zelf moet opkomen voor je huurrechten, in plaats van af te wachten tot er landelijk iets verandert. Ook Grimbergen van de LSVb ziet dat vooral als de boodschap van de avond: ‘Organiseer je, sluit je aan bij een vakbond. Er zijn veel mensen die strijden voor huisvesting en jij kunt daaraan meedoen.’

‘Er zijn veel mensen die strijden voor huisvesting en jij kunt daaraan meedoen’

Het is uiteindelijk een drukke avond; tijdens de Woontop lopen verschillende programma-onderdelen door elkaar heen. In de grote zaal wordt met onder meer fractievoorzitter van de SP Jimmy Dijk een panelgesprek over de Woonkloof gevoerd, in de andere zaal is een workshop hospiteren gaande. 

 

Gedurende de avond vinden verschillende panelleden en organisaties dat er actie gevoerd moet blijven worden en dat het helpt je te verenigen in een bond, buurtgemeenschap of organisatie. Maar of dat ook leidt tot actie? Het momentum lijkt er niet helemaal te zijn: op dit moment zijn er geen concrete plannen voor een nieuw woonprotest. De LSVb richt op dit moment haar pijlen op de langstudeerboete: daar vanaf komen is nu het belangrijkst. 

 

Bij de HvA staat binnenkort een evenement op de planning om meer informatie te krijgen over het vinden van een woning als student. Op 15 oktober kunnen studenten terecht bij ‘Eerste hulp bij Kamernood’, een evenement waar je onder meer je huurcontract kunt laten checken en Stichting !Woon tips geeft over het vinden van een kamer.