Abdelhamid Idrissi - Hoe voorkomen we dat studenten uitvallen?

Abdelhamid Idrissi - Hoe voorkomen we dat studenten uitvallen?

Abdelhamid Idrissi is te gast, de man achter stichting Studiezalen en gratis supermarkt Fris. Hij praat met ons over zijn HvA-rol als Professor of Practice op het gebied van diversiteit en inclusie. In die rol sprak hij met 350 studenten over studieuitval. Waarom vallen studenten uit?

 

Uit de gesprekken met de studenten kwamen problemen naar voren die Idrissi herkent. In zijn 47 Studiezalen, waar wekelijks 1400 leerlingen worden begeleid, hoort hij dezelfde dingen voorbijkomen. Er zijn studenten die in armoede opgroeien, geen huis of thuis hebben, voor een zieke ouder moeten zorgen of simpelweg de taal van het hoger onderwijs niet spreken. Het is van belang om hen preventief te helpen. ‘Want een student mag om die reden simpelweg niet uitvallen’, stelt hij.

 

‘Zorg dat deze studenten gezien worden, dat ze betrokken worden en zich niet hoeven te schamen.’ Idrissi studeerde zelf aan de HvA en erkent dat er al veel verbeterd is, sinds zijn tijd op de hogeschool. Maar het kan beter. ‘Creëer ontmoetingensplekken waar studenten en medewerkers echt met elkaar in contact komen.’

 

Luister hieronder naar het hele gesprek.