Jullie vinden het zonde, maar het portret van Anne Frank wordt echt gesloopt

30 januari 2019
Beeld:

Anne Posthuma | Het kunstwerk werd in augustus 2018 gemaakt

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
30 januari 2019

De HvA gaat de muurschildering van Anne Frank op de Amstelcampus niet bewaren, maar wil wel ‘iets leuks doen’ als verwijzing naar het kunstwerk. Het blijkt praktisch onmogelijk te zijn om de betonnen muur met de afbeelding te redden van de sloop.

Het portret van Anne Frank werd in augustus 2018 geschilderd op een betonnen gebouwtje dat al jaren op het Rhijnspoorplein staat. Dat gebouwtje, een oud rioolgemaal, moet plaatsmaken voor het Conradhuis, het nieuwste onderwijspand van de HvA dat in 2021 klaar moet zijn.

Beeld: Beeld: HvanA | Ruim 70 procent vindt het zonde om de afbeelding te slopen.

HvanA vroeg via sociale media aan studenten en medewerkers wat zij vinden van de aanstaande sloop van het kunstwerk. Ruim 70 procent van de ondervraagde volgers vindt het zonde dat het kunstwerk verdwijnt.

 

‘Niet slopen en ergens anders op de campus neerzetten,’ oppert een student op Instagram. Maar dat blijkt niet te doen. De muur waarop de schildering staat is volgens de HvA niet in zijn geheel uit het gebouwtje te halen.

 

Maar de hogeschool heeft wel andere ideeën. ‘We hebben goed beeldmateriaal,’ zegt een woordvoerder van de HvA. ‘Er is al een soort boekje met foto’s van hoe het kunstwerk is gemaakt. Die beelden kunnen in een andere vorm terugkomen op de campus.’

 

‘De schildering heeft in korte tijd toch een soort iconische status gekregen, dus we moeten daar wel iets leuks mee doen,’ zegt de woordvoerder. Toen het kunstwerk net was gemaakt, was er vanuit de streetartcommunity veel kritiek.

 

Beklad
De Duitse maker zou ‘niet origineel’ geweest zijn met de keuze voor Anne Frank als onderwerp. Op het platform Amsterdam Street Art (ASA) verscheen een blogpost met een titel die er niet om loog: Germans are demanding Anne Frank again. Binnen enkele dagen was het werk beklad door graffitispuiters.

 

‘De schildering heeft in korte tijd toch een soort iconische status gekregen’

Maar HvA’ers vonden het kunstwerk juist leuk. Maar liefst 80 procent van de ondervraagden zegt het mooi te vinden. Sinds half januari is het portret niet meer te zien voor voorbijgangers. Een grote bouwkeet blokkeert het zicht op het gemaal vanaf de Wibautstraat.

 

De sloop staat gepland in februari. Dan wordt niet alleen het bovengrondse deel platgegooid, maar ook het veel grotere ondergrondse gemaal uitgegraven. In de onderstaande video kun je zien wat er nog allemaal onder straatniveau zit.