Een divers team op de werkvloer? Deze studenten weten hoe

25 januari 2019
Beeld:

Pxhere

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
25 januari 2019

Vraag niet om iemand met een niet-Nederlandse achtergrond, maar laat zien dat je een werkomgeving biedt waar iedereen geaccepteerd wordt. Studenten Bedrijfskunde onderzochten hoe de HvA een diverse groep sollicitanten kan bereiken voor een vacature.

Of het nou om de leeftijd van een sollicitant gaat of om culturele achtergrond, het werkt niet om die wens specifiek in de vacaturetekst te zetten. Dat concluderen studenten Bedrijfskunde Mustapha Mkik (20), Fleur Schaap (18) en Kwabena Lomo-Tettey (23). Mustapha: ‘Het idee dat sollicitanten worden aangenomen op basis van hun afkomst of leeftijd schrikt hen af. Ze willen aangenomen worden op hun kwaliteiten.’

Beeld: Beeld: Kyrie Stuij | V.l.n.r: studenten Kwabena Lomo-Tettey, Fleur Schaap en Mustapha Mkik.

De vraag komt van de afdeling Onderwijs & Onderzoek, die vorig jaar een nieuwe beleidsmedewerker zocht. De HvA vindt dat het personeel een afspiegeling van de samenleving moet zijn en wil daarom een diverse groep sollicitanten aantrekken.

 

De studenten interviewden daarom personeel van afdelingen die als goed voorbeeld worden gezien, zoals de eigen opleiding Bedrijfskunde en de Gemeente Amsterdam.

 

‘Maak geen diversiteitsstatement, maar vraag bijvoorbeeld om iemand die meerdere talen spreekt’, licht Kwabena toe tijdens hun presentatie op de Inspiratiemiddag Diversiteit, donderdagmiddag.

 

Fleur: ‘Maar iemand moet zich wel thuis voelen. Collega’s die openstaan voor verandering is belangrijk.’ Volgens hun onderzoek loont het daarnaast om sollicitanten niet alleen op internet te werven, maar ook ‘via-via’. 

De inspiratiemiddag werd georganiseerd door Platform Inclusie – dat een veilige omgeving wil creëren op de hogeschool ondanks ieders verschillen. Sprekers zoals Jacob Eikelenboom (voorzitter van het platform), student Ruben Neuhaus en docent Asis Aynan benadrukten op elk hun eigen manier het belang en de voordelen van een diverse hogeschool. Daarna konden studenten, medewerkers en docenten tien verschillende presentaties bezoeken over dit onderwerp.

‘In een divers team moeten collega's openstaan voor verandering’

De studenten Bedrijfskunde pasten na hun onderzoek de originele vacaturetekst aan en vertelden dat er daadwerkelijk een gevarieerde groep sollicitanten werd bereikt. Ook is er iemand aangenomen die past bij de wensen van de HvA.

 

In de vacaturetekst werd de ‘inclusieve werkomgeving’ van de hogeschool benadrukt en werd daarnaast de functie ‘beleidsmedewerker’ aangepast naar het hippere ‘policy officer’.  

 

Platform Inclusie liet na afloop van de inspiratiemiddag blij te zijn met het gevarieerde aanbod presentaties en de betrokkenheid van studenten, docenten en medewerkers.