Studieverenigingen halen geld op voor watertanks in Oeganda

16 januari 2019
Beeld:

Justin Raycraft (cc) | Vrouwen met jerrycans halen water in Oeganda.

Geplaatst door
Suzanne Wijnker
Op
16 januari 2019

In het stadje Masaka in Oeganda lopen vrouwen nu nog elke dag met jerrycans om water te halen buiten de stad. Binnenkort hoeft dat niet meer, mede dankzij een kerstgala van zeventien studieverenigingen van de HvA. 

In februari gaan scholieren en docenten van het Lumion College Amsterdam twee weken naar het stadje Masaka, vlakbij de Oegandese hoofdstad Kampala, om daar watertanks te plaatsen. Dat doen ze met geld dat onder andere is opgehaald door studieverenigingen van de Faculteit Business & Economie.

 

De studieverenigingen hebben geld ingezameld door middel van een kerstgala. In een uitverkochte Marktkantine vond op 7 december de derde editie van het Black Tie Kerstgala plaats. Ruim achthonderd studenten kochten een kaartje en van elk van die kaartjes ging vijftig cent naar het project.

Beeld: Beeld: Lumion College

Tijdens het gala werden ook nog verschillende acties gehouden om extra geld in te zamelen. Zo kon je op de foto met de kerstman voor een klein bedrag en kon je prijzen winnen met een loterij. De totale opbrengs van de acties was 600 euro. De faculteit verdubbelde dat eindbedrag, waardoor er in totaal 1200 euro wordt bijgedragen aan de watertank in Masaka.

 

Saamhorigheid

Oud-student Soumia Amarouch (25, Bedrijfseconomie) kwam met het idee om geld in te zamelen voor het project van de scholieren. Soumia werkt nu bij de gemeente Amsterdam en houdt zich veel bezig met dit soort initiatieven in de stad.

 

‘Een inzamelingsactie creëert ook saamhorigheid,’ zegt Soumia. ‘Er zijn veel mensen die zich niet aangesproken voelen tot studieverenigingen, omdat het niet bij hun identiteit past. Verenigingen hebben vaak het imago dat er veel geborreld wordt, en dit is niet aantrekkelijk voor mensen die geen alcohol drinken. Goede doelen steunen is iets universeels, dat past bij alle culturen.’

 

‘Tijdens mijn studie bedrijfseconomie werd er veel gefocust op de ontwikkeling tot goede werknemer in het bedrijfsleven. Er werd weinig aandacht besteed aan hoe je een goed persoon wordt of hoe je gelukkig kunt zijn. Het is belangrijk dat studieverenigingen daar aandacht aan besteden, door middel van dit soort acties bijvoorbeeld,’ vertelt Soumia.

 

De scholieren en docenten van het Lumion college zamelden met verschillende acties al zo’n 18 duizend euro in. Check deze website voor meer informatie over het project.