Waar komen toch die mysterieuze trillingen op de sportcampus vandaan?

16 januari 2019
Beeld:

Anne Posthuma | De faculteit Bewegen, Sport & Voeding zit in het Dr. Meurerhuis in Amsterdam Nieuw-West.

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
16 januari 2019

Op de sportfaculteit van de HvA hebben studenten en medewerkers sinds vier maanden last van trillingen in het gebouw. De HvA staat voor een raadsel.

Het klinkt als een flauwe grap: onverklaarbare trillingen die alleen op donderdagmiddag worden gevoeld op twee verdiepingen van een gebouw. Sinds november ontvangt de HvA meldingen dat op de derde en vierde verdieping van het Dr. Meurerhuis in Nieuw-West de vloer trilt. De trillingen zijn te voelen op donderdagen tussen 13.00 en 15.00 uur.

 

Gymmen, springen, dansen. De bewoners van de sportfaculteit produceren met z’n allen flink wat lawaai. Daarnaast is er een groot Foodlab gevestigd met keukenapparatuur. Wellicht dat een uit de hand gelopen gymles of geëxperimenteer in het Foodlab op de vierde verdieping gevoeld wordt?

Kan een uit de hand gelopen gymles de trillingen niet verklaren?

Inspectie

De afdeling Huisvesting van de HvA denkt van niet. Nadat de eerste meldingen in november binnenkwamen besloten zij een onderzoek te starten. Geen van de lessen in de gymzalen op de begane grond konden zorgen voor gedreun door het hele gebouw.

 

De installaties en de constructie van het gebouw zijn ook onderzocht. Er werden geen scheuren of beschadigingen gevonden en het gebouw is volgens een bouwkundig inspecteur veilig. Wat het dan wel is? Dat moet de komende weken duidelijk worden tijdens een uitgebreider onderzoek. Daarbij wordt ook gekeken naar omliggende gebouwen, zoals de brandweerkazerne aan de andere kant van de sportvelden.

 

Voor dat onderzoek vraagt de HvA aan studenten en medewerkers om eventuele trillingen te melden bij de servicedesk op de eerste etage van het gebouw. ‘Dit levert nuttige informatie op voor het lopende onderzoek,’ schrijft de afdeling Huisvesting op MijnHvA.

 

Heb jij de trillingen ook gevoeld? Of een idee waar het aan zou kunnen liggen? Laat het ons weten via hvana@hva.nl, Facebook of Instagram.