HvA’ers van het jaar 2018: Achraf el Johari knokt voor diversiteit

20 december 2018
Beeld:

Violet Jim

Geplaatst door
Altan Erdogan
Op
20 december 2018

Docent Youssef El Bouhassani is uitgeroepen tot HvA’er van het jaar. HvanA nomineerde in 2018 ook student Achraf El Johari. Deze activist voor rechtvaardigheid en diversiteit gaf zijn zetel op in de medezeggenschap, toen er een ‘witte babyboomer’ als rector van de HvA werd benoemd. 

Eerlijk is eerlijk: dat hij met zijn opvallende actie geen kans maakte om de benoeming van de nieuwe rector Geleyn Meijer tegen te gaan, wist hij zelf ook wel.

 

Teleurstelling
Toch kon  in april dit jaar niet anders, zei de toenmalige student rechten Achraf (22). Hij zette zijn teleurstelling om in daden, en stapte op als lid van de medezeggenschap van de hogeschool.

 

Achraf, die bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam ook voor de politieke partij Denk op de kieslijst stond, hoort bij een nieuwe, jonge generatie activisten met een gemengde culturele achtergrond. Zijn hart ligt bij het ‘diverser’ en kleurrijker maken van de maatschappij, om te beginnen in Amsterdam.

Hij moet niks hebben van eindeloos praten, en de kersverse jurist gaat zeker niet braaf wachten tot de witte mede-Nederlander een beetje mee wil bewegen, vertelde hij in HvanA: ‘Ik ben heel activistisch ingesteld. Ik heb activistengroepen opgezet en gesteund (...) Maar ik vond dat ik de stap moest maken om de politiek in te gaan en dat idealisme te vertalen naar de praktijk.’

Activisme is hard werken: ‘Er zijn dagen dat ik rond middernacht thuiskom en zelfs nog niet ontbeten heb’

Activisme is hard werken: ‘Er zijn dagen dat ik rond middernacht thuiskom en zelfs nog niet ontbeten heb’, vertelde hij. ‘Maar je moet het gewoon doen, als je het leuk vindt gaat het vanzelf. Je moet wel duidelijk prioriteiten stellen en ervoor zorgen dat je er vol voor kan gaan.’

 

Tegenwoordig doet Achraf dat als fractiemedewerker bij de fractie van Denk in de gemeenteraad van Amsterdam, en hij doet pre-master om verder te kunnen studeren aan een universiteit.  In de CMR van de HvA zat hij namens de partij voor studenten en medewerkers HvASamen.

 

Zijn activisme werd Achraf  niet door iedereen in dank afgenomen. Zo vertelde hij in de wekelijkse podcast van HvanA dat hij werd bedreigd, en Powned noemde hem een ‘wittemensenhater’.

Beeld: Beeld Daniël Rommens | Achraf El Johari

Het is Achraf menens, en dat kun je niet zeggen van iedereen die in het verleden pleitte voor een HvA-rector met een andere achtergrond. Bij het vertrek van Jet Bussemaker als rector in 2012 vond lector Amsterdamse kenniseconomie Willem van der Winden ook dat het hoog tijd was voor een buitenlander (zie pagina 22). Een Deen welteverstaan, want in Kopenhagen zijn ze volgens hem goed in onder meer praktijkgericht onderzoek.

 

Tweede Kamer
Dit is niet helemaal wat Achraf bedoelt met een ‘andere achtergrond’. Hij realiseert zich vast dat er nog heel veel werk te verzetten is, en als het moet gaat Achraf daar de landelijke politiek voor in. Op de vraag of we hem straks terugzien als politicus in de Tweede Kamer, zei hij: ‘Ik durf er nog niet over te dromen, ik zie wel waar de wind mij brengt.’