Deze docent bepaalt wat de pot schaft bij de Olympische Spelen

7 december 2018
Beeld:

Anne Posthuma

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
7 december 2018

Wat staat er op het menu van het Nederlands hockeyelftal? Welk merk pindakaas ligt er straks in het Olympisch dorp? HvA-docent Janine Reitsema helpt topsporters met haar voedselplan naar Olympisch goud.

Toen de heren van het Nederlands hockeyelftal vorige week de WK-poulewedstrijden in India speelden, zat Janine Reitsema hen in Nederland voor de tv hardop aan te moedigen. Reitsema, docent (sport)voeding & bewegen bij de HvA, is sportdiëtist bij NOC*NSF.

‘De sportmaaltijd? Geen Nutella of gepaneerde kip, wel volkoren knäckebröd en kalkoen’

Ze kijkt door haar persoonlijke begeleiding van topsporters door een andere bril naar een wedstrijd dan veel andere Nederlanders. Lachend zegt ze: ‘Als sportliefhebber gaat er zoveel adrenaline door me heen. Ondertussen ga ik in gedachten een checklist af. Hebben ze voldoende gegeten? Zijn alle supplementen ingenomen? Drinken ze genoeg?’

 

Het is een verantwoordelijke baan. De zorgvuldig samengestelde ingrediënten en supplementen van Reitsema moeten het heren hockeyelftal en het dames- en heren beachvolleybalteam in 2020 naar de overwinning helpen op de Olympische Spelen in Tokio.

 

Zeldzaam volkorenbrood
En daar komt veel bij kijken. Als lid van het zogenoemde high performance nutrition team van het NOC*NSF regelt Reitsema ook dat de kwaliteit van het eten gewaarborgd is. Een voorbeeld van hoe het fout kan gaan: vorig jaar, tijdens de wedstrijden in India, werd een derde van het heren hockeyelftal ziek door het kruidige en niet altijd hygiënisch gewassen eten.

 

(Check hieronder een van de wedstrijden van de hockeyers in India. De tekst loopt door onder de video.)

Voorafgaand aan de wedstrijden van dit jaar in India gaf Reitsema daarom heel precieze richtlijnen aan het hotel waar de sporters overnachten en aten. Ze wist zelfs een lokale bakker te strikken voor een – in India toch zeldzame – portie volkorenbrood.

 

Nutella

Wat eet een sporter dan zoal in de dagen rondom de wedstrijd? De behoefte van elke sporter is anders, benadrukt Reitsema. Maar de richtlijnen voor de keukens op wedstrijdlocaties zijn kraakhelder: geen croissants, Nutella of gepaneerde kip, wel volkoren knäckebröd, pindakaas en kalkoen.

 

Omdat ze die regels van tevoren opstelt, hoeft Reitsema niet mee naar de wedstrijden. ‘Dat zou ook niet goed zijn. Het idee is dat voeding een gewoonte wordt waar sporters niet te veel over hoeven nadenken. Zo kunnen ze zich focussen op de wedstrijden.’

 

Samenwerking

Door Reitsema’s contact met NOC*NSF werkt de opleiding Voeding & Diëtetiek nu samen met de sportbond. Een combinatie die Reitsema goed bevalt: regelmatig roept ze de hulp in van studenten bij haar werkzaamheden voor het sportinstituut.

‘Als zij winnen, heb ik gewonnen. Dat is een geweldig gevoel’

Zo leidt ze ook de organisatie van het voedingsaanbod in het Olympisch dorp in Toki o 2020, waar studenten Voeding & Diëtetiek goed bij van pas komen. In een opdracht analyseren zij bijvoorbeeld ruim driehonderd voedseletiketten uit Japanse supermarkten in de buurt van het dorp om te kijken welke producten geschikt zijn voor de Nederlandse sporters.

 

‘Het is belangrijk dat de voedingswaarden vergelijkbaar zijn met producten uit Nederland, maar ook dat de smaak overeenkomt’, vervolgt Reitsema. ‘Studenten analyseren nu verschillende Japanse merken pindakaas, om te beoordelen of we die daar kunnen kopen of uit Nederland moeten meenemen.’

 

Winnen

Als de Olympische Spelen in 2020 eenmaal zijn begonnen, moedigt Reitsema natuurlijk weer vol adrenaline haar teams aan. ‘Hoe een sporter gaat presteren, wordt beïnvloed door verschillende dingen. Training en mentale kracht bijvoorbeeld, maar de juiste voeding is daarin ook van onschatbare waarde. Als zij winnen, heb ik gewonnen. Dat is een geweldig gevoel.’