Wie was duizendpoot Rudolph (Dr.) Meurer eigenlijk?

6 december 2018
Beeld:

Stadsarchief Amsterdam | Rudolph Meurer, de roeier en arts naar wie het Dr. Meurerhuis is vernoemd.

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
6 december 2018

Een prijswinnend roeier, pionier in de zorg en naar verluidt een markant Amsterdammer. Ruim 2300 studenten zetten dagelijks voet in het zogenoemde Dr. Meurerhuis van de HvA. Wie is de man achter de naam van deze HvA-locatie?

Er is bijna geen foto van hem te vinden, maar wie het internet afspeurt stuit op genoeg legendarische verhalen. Zo won Rudolph Meurer (1866-1950) met roeivereniging Nereus maar liefst vier keer de Varsity – de nationale universiteits roeiwedstrijd – en sleepte hij met zijn team de Thames Cup (1895) en de Europese Titel (1924) in de wacht.  

 

Een fervent roeier dus, maar ook na deze prestaties duikt zijn naam op in de Nederlandse sportgeschiedenis. Meurer richt bijvoorbeeld het Amsterdams Medisch Sportkeuringsbureau op en is de eerste voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond. Ook raakt hij betrokken bij de Academie voor Lichamelijke Opvoeding te Amsterdam. Inderdaad, de ALO, die later onderdeel werd van de HvA.

 

Verloskundigen

De achtergrond van Meurer past daardoor goed bij de faculteit Bewegen, Sport & Voeding. De term ‘dokter’ in het Dr. Meurerhuis verwijst naar zijn carrière als arts en gynaecoloog. Zo was hij vanaf 1898 hoofd van de Rijkskweekschool voor Vroedvrouwen, de vroegere opleiding voor verloskundigen.

‘Rudolph Meurer wint met roeivereniging Nereus vier keer de Varsity‘

Studenten en medewerkers van het Dr. Meurerhuis treden dus al sinds 2012 in de symbolische voetsporen van een sportieve duizendpoot die zowel in de sport- als de medische wereld toonaangevend is geweest.

 

En als jij niet in het Dr. Meurerhuis studeert is de kans groot dat jouw faculteit ook vernoemd is naar een inspirerende Amsterdammer. Zo eert het Benno Premselahuis een vormgever die een belangrijke rol heeft gespeeld als voorvechter van homo-emancipatie en het Theo Thijssenhuis de bekende schrijver (van onder meer het boek ‘Kees de jongen’). Studenten Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Maatschappelijk Werk & Dienstverlening worden opgeleid in de geest van Marie Muller Lulofs, oprichter van de eerste school voor maatschappelijk werk in Nederland.