HvA: tien procent meer studenten én nog steeds de grootste

1 februari 2018 2947 Bekeken
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Carlijn Schepers
Op
1 februari 2018

Meer dan 14 duizend studenten besloten dit studiejaar te gaan studeren aan de HvA. Dat zijn er 10,9 procent meer dan in studiejaar 2016-2017. Bovendien is het meer dan de landelijke stijging van nieuwe hbo’ers; die is 5,5 procent.

Vandaag publiceerde de Vereniging Hogescholen (VH) de landelijke instroomcijfers van hbo-studenten in vergelijking met vorig studiejaar. Gemiddeld gingen er in Nederland meer mensen studeren aan het hbo. Het totaal aantal ingeschreven hbo-studenten is zelfs nog nooit zo groot geweest.

Na een aantal jaren daling stijgt het aantal nieuwkomers sinds vorig jaar weer

Dat is terug te zien bij de HvA. Daar startte 9,9 procent meer eerstejaars. Dit cijfer is anders dan het percentage van 10,9 dat de HvA zelf naar buiten brengt. Dat komt omdat de HvA studenten die wisselen van opleiding ook meetelt, terwijl de VH alleen nieuwkomers in het hbo meerekent.

Grootste van Nederland
Na een daling van het aantal nieuwe hbo-studenten aan de HvA in 2014 en 2015, stijgt het aantal nieuwkomers sinds vorig jaar weer. De hogeschool heeft dit jaar 46.675 studenten en is daarmee nog steeds de grootste van Nederland.

Bij de Faculteit Onderwijs en Opvoeding is het percentage instromers het grootst; 27 procent, oftewel 391 studenten. Dit komt grotendeels doordat de andere hogeschool in Amsterdam, InHolland, is gestopt met een aantal lerarenopleidingen.

Bij de Faculteit Business en Economie is het aantal nieuwe eerstejaars het hoogst; 3.596. Omdat het zo’n grote faculteit is, staat dit gelijk aan 16 procent. Dit komt door het afschaffen van de numerus fixusHet toelaten van een beperkt aantal studenten door middel van een voorselectie. op een aantal opleidingen en doordat Engelstalige, internationale opleidingen steeds populairder worden.

Het studentenaantal groeide dit studiejaar op vrijwel alle faculteiten. De Faculteit Maatschappij en Recht: 2.264 nieuwe studenten (5 procent), Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie: 2.724 (9 procent), Faculteit Gezondheid: 917 (10 procent) en Faculteit Bewegen, Sport en Voeding: 831 (12 procent). Alleen het studentenaantal op de Faculteit Techniek bleef ongeveer gelijk.


Van alle nieuwe eerstejaars komt iets meer dan de helft (51,6 procent) van de havo. 33,4 procent komt van het mbo. 7 procent heeft een afgeronde vwo-opleiding. En bijna 5 procent komt uit het buitenland.