Eet jij straks een krekelburger in de HvA-kantine?

19 november 2018
Beeld:

Anne Posthuma

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
19 november 2018

Nieuwe voedselondernemers geven HvA’ers vandaag een voorproefje van eten dat vanaf volgend jaar zomaar in de kantines kan liggen. En dat betekent vooral goed nieuws voor de vegetariërs en vegans onder jullie. Maak kennis met burgers van krekels, chips van oesterzwammen of een veganistisch ijsje.

De hamburger, paprikachips en magnums krijgen vanaf volgend jaar concurrentie in de HvA-kantine. Cateraar Cormet wil met gezond en duurzaam geproduceerd eten inspelen op de milieubewuste, vegetarische en veganistische student. Vandaag kunnen studenten en medewerkers proeven en hun stem uitbrengen.

Beeld: Anne Posthuma

De krekelburger

Een burger van gemalen krekels, het kan volgend jaar zomaar de lunch tussen jouw colleges door worden. ‘Krekels bevatten meer proteïnen en minder vet dan rundvlees, terwijl de productie minder milieuvervuilend is,’ vertelt George Brandenburg van De Krekerij. ‘Deze krekels worden in Spanje gekweekt. Ze eten plantaardig afval, waardoor er tijdens de kweek minder vervuilende stoffen vrijkomen.’

 

‘We hebben de krekelburger laten lijken op een echte hamburger. Als je mensen dode krekels voorschotelt schrikken ze.‘‘Je eet toch geen krekels?!’’ horen we dan. Nu de krekels onherkenbaar zijn merken we dat mensen nieuwsgieriger zijn en dat ze het graag willen proeven.’ Voor een burger ga je tussen de 5 en de 6 euro betalen.

Beeld: Anne Posthuma

Oesterzwamchips

Wat kun je doen met al die kilo’s koffieprut die dagelijks worden weggegooid bij cafés, restaurants of hogescholen? Er oesterzwamchips van maken natuurlijk, dachten ze bij het bedrijf Gro. 

 

‘Wij zorgen ervoor dat voedselleveranciers die eten af komen leveren op bijvoorbeeld de HvA-campus op de terugweg de overblijfselen van de koffiebonen meenemen,’ zegt Leonel van der Steen van Gro. ‘Dat wordt naar onze kwekerij in Noord-Brabant gebracht. Met die koffieprut kweken wij oesterzwammen. Dat zijn grote, eetbare paddestoelen.’

 

‘Door het gebruik van de vochtige koffieprut, waar schimmels goed op kunnen groeien, hoeft er bij de productie minder stro gebruikt te worden. Stro produceren is namelijk landbouwintensief, en dus vervuilend. De oesterzwammen hebben wij verwerkt in chips. Een zakje van zestig gram zal ongeveer 2,50 euro kosten.’

Beeld: Anne Posthuma

Vegan ijs

Ben jij veganistisch of heb je een lactose- of glutenallergie? Wie weet kun je dan vanaf maart kiezen voor een vegan ijsje in de HvA-kantine. Bas Mooij van Sprim Fruits vertelt dat de ijsjes gemaakt zijn van gepureerd fruit, zonder E-nummers, lactose of gluten. ‘Als je een Magnum eet, is dat eigenlijk gewoon een pakje roomboter.Dit hebben we even opgezocht. Volgens de informatie die wij vonden bevat 100 gram roomboter 735 kcal en 100 gram ‘Magnum Classic’ 300 kcal. Een heel pakje boter (250 gram) bevat 1840 kcal en een Magnum (portie is 87 gram) bevat 260 kcal. Niet echt gezond.’

 

‘Wij richten ons op studenten omdat zij de jeugd zijn. Als je een verandering wil in eetgedrag kun je het beste bij de jongere generatie beginnen.’ De ijsjes kosten tussen de 2,50 en 3 euro. Dat is veel geld voor de gemiddelde student, erkent Mooij. ‘Maar als wij straks op grotere schaal gaan produceren zal het ijsje ook goedkoper worden.’