Wat maken studenten van een stapel afgedankte lp’s? Vuilnis wordt design

6 november 2018
Beeld:

Anne Posthuma

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
6 november 2018

Oude bierfusten, een groot zeil en weggegooide langspeelplaten. Hoe geef je die een tweede leven? Studenten van de opleiding Industrial Design Engineering kregen een paar hopen afval voorgeschoteld en maakten daar de volgende leuke en handige producten van.

‘Als je een product ontwerpt zou je niet alleen maar moeten denken aan het product zelf, maar ook aan de mogelijkheden voor een tweede leven van de materialen die je gebruikt,’ vindt docent Product Design Jeroen van Vorsselen. Dit zogenoemde circulair ontwerpen leerden zijn studenten in de afgelopen tien weken, waarin ze nieuwe producten hebben gemaakt van afval.

 

De ontwerpen staan tentoongesteld in de Leeuwenburg, het gebouw waar de Faculteit Techniek zit. Hier zijn een paar van de mooiste (of handigste) producten.

 

The Pile Up

Product modulaire stellingkast

Hoofdmateriaal gerecycled plastic

Ontwerpers Ben Leite, Richie Agyapong & Remi Lafeber

Beeld: Anne Posthuma

Deze kast is gemaakt van geperst plastic, staal en glas. ‘De kast is helemaal naar de eigen behoeftes aan te passen,’ schrijven de studenten. De staanders van de kast komen van opdrachtgevers Precious Plastic Den Haag en zijn van geperst plastic.

 

De kast is ontworpen voor het gebouw van Circl, een circulair platform van ABN Amro. ‘Dit idee zou echt kunnen uitgroeien tot iets dat daar gebruikt gaat worden,’ merkt docent Jeroen op.

 

Mandies

Product wasmand

Hoofdmateriaal steigerdoek

Ontwerpers Jora Vreeling, Irene Verboom, Lorenzo Beatrice, Godelieve van Britsom & Olivier Leufkens

Beeld: Anne Posthuma
Beeld: Anne Posthuma

‘Elke wasmand is uniek,’ schrijven de studenten. En dat kon ook niet anders, want het materiaal waar ze mee moesten werken bestond uit een gigantisch, bedrukt steigerdoek dat aan het Amstelhotel hing tijdens de grote verbouwing van het historische pand.

 

De wasmanden zijn gemaakt voor de circulaire Amsterdamse souvenirwinkel Upcycle. ‘Als toerist zou je zou een stukje Amsterdam mee naar huis kunnen nemen,’ zegt Jeroen. Door het gebruik van restmaterialen van schrootfietsen blijven de wasmanden mooi omhoog staan, maar je kunt ze ook helemaal platdrukken. ‘Handig als je ze in je bagage mee moet nemen naar huis.’

 

LamP

Product designlamp

Hoofdmateriaal oude langspeelplaten

Ontwerpers Jasper Dol, Daan Sijm, Isa Appel, Ties Westerhuis & Toon Janssen

Beeld: Anne Posthuma
Beeld: Anne Posthuma

Wat kun je met een stapel oude platen? Ideeën genoeg over ‘charmante en originele’ ontwerpen voor de souvenirwinkel. Maar het materiaal liet zich niet makkelijk bewerken.

 

‘De studenten wilden gelijk aan de slag met lasersnijders, maar als snel bleek dat er allemaal chlorides en zoutzuur vrijkwamen die niet alleen giftig zijn, maar ook de lasersnijders slopen,’ vertelt docent Jeroen. De studenten moest daarom op zoek naar een creatieve manier om de lp’s te bewerken. ‘Dat hebben ze echt goed gedaan,’ vindt hij.

 

Modular hydroponics

Product hydroponic (een soort kweekkast voor planten)

Hoofdmateriaal plastic bierfusten

Ontwerpers Omar ten Brinke, Brian Rikken & Joey Bos

Beeld: Anne Posthuma

‘Aluminium bierfusten waren zwaar en onhandig, maar je kon ze wel heel lang hergebruiken,’ vertelt Jeroen. Toen bierbrouwers deze plastic fusten gingen gebruiken, zei de fabrikant dat ze volledig recyclebaar waren, maar het bedrijf dat ze inzamelt zegt er eigenlijk niets mee te kunnen.

 

Jeroen: ‘Daarom hebben wij de studenten aan het werk gezet en ze laten ontdekken wat voor tweede leven we deze fusten kunnen geven. De studenten slaagden erin om bijna elk stukje materiaal van het fust volledig opnieuw te gebruiken.’

 

Opstapper

Product kindermeubel

Hoofdmateriaal afvalhout

Ontwerpers Tom Veerman & Irene Petrillo

Beeld: Anne Posthuma

Kleine latjes afvalhout die verzameld worden bij de afvalpunten in Amsterdam, werden door de studenten met een robotarm gezaagd, geschuurd, gefreesd en aan elkaar vastgemaakt. ‘Minimalistisch,’ noemen de studenten hun eigen ontwerp.

 

Het meubel kan gebruikt worden als kinderstoel, maar door een handig opklapsysteem is het gemakkelijk om te bouwen tot een klein trappetje. Bovendien kan het worden doorgegeven aan een nieuwe familie, zodra de kinderen te groot worden voor het stoeltje/trappetje. ‘Dit kan minstens drie keer,’ melden de studenten trots.

 

De tentoonstelling is nog tot en met 12 november te bekijken achter het auditorium in de Leeuwenburg. Op 13 november gaan de beste producten naar Pakhuis de Zwijger voor het evenement Van Afval tot Product.