Tien jaar Boot-HvA: Aan de slag met taalachterstand en hoe vernieuw je de stad?

1 november 2018
Beeld:

Daniël Rommens | De buurtwinkel in Amsterdam Nieuw-West in 2016

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
1 november 2018

Al tien jaar zetten studenten en docenten samen met de gemeente en organisaties in Amsterdamse buurten maatschappelijke projecten op voor bewoners. Voor het 10-jarig bestaan van de Buurtwinkel voor Onderwijs, Onderzoek en Talentontwikkeling (Boot) lichten wij er deze week de mooiste uit.

In de tien jaar dat Boot bestaat zijn er veel projecten gestart, en sommige ook weer gestopt. Vandaag maken we kennis met twee nieuwe projecten: de Bonusklas en de Kweekvijver Stadsvernieuwing.

 

Bonusklas

Solliciteren, studeren, of gewoon een boek lezen: dat is niet vanzelfsprekend voor jongeren die als kind een taalachterstand hebben opgelopen. Met het project ‘Bonusklas’ probeert Boot daar iets aan te doen.

 

Op de Pieter Jelles Troelstraschool in Nieuw-West kunnen kinderen uit groep drie tot en met zes iedere week na schooltijd aanschuiven voor wat extra aandacht. Derdejaarsstudent Pedagogiek Melle de Ruiter begeleidt de studenten die de kinderen helpen.

‘Hier in Nieuw-West kunnen kinderen wel een steuntje in de rug gebruiken’

Melle: ‘Hier in Nieuw-West kunnen kinderen wel een steuntje in de rug gebruiken. Zij spreken thuis soms weinig Nederlands, omdat hun ouders van niet-Nederlandse komaf zijn. Hun ouders hebben bijvoorbeeld moeite met hun kinderen voorlezen of de Nederlandse taal uitleggen.’

 

Moysha Tromp, eerstejaarsstudent Pedagogiek gaat daar verandering in brengen. Dinsdagmiddag maakte zij kennis met de kinderen die ze gaat begeleiden. ‘Ik ben wel een beetje in het diepe gegooid, want ik ben net een paar maanden begonnen met mijn opleiding. Maar dat vind ik wel een uitdaging,’ zegt ze. Moysha gaat de kinderen de komende week huiswerkbegeleiding geven. ‘Op een spelende manier, zodat ze niet door hebben dat ze aan het leren zijn’.

 

Kweekvijver voor Stadsvernieuwers

Als je bovenop de Amsterdam Tower (het oude Shell-kantoor) in Noord staat, valt één ding meteen op: welke kant je ook op kijkt, er steken overal hijskranen boven de stad uit. Er willen meer mensen in Amsterdam wonen dan dat er huizen zijn, en dat is in alle buurten te merken: tot 2025 zullen er in de hoofdstad minimaal 50.000 nieuwe woningen bij komen.

 

(De tekst loop door onder de afbeelding.)

Beeld: Daniël Rommens

Hoe ga je bestaande buurten voorbereiden op meer woningen en anders ingerichte buurten? En wat betekent de komst van nieuwe, soms andere type bewoners voor bestaande Amsterdammers? Daar proberen studenten van de ‘Kweekvijver Stadsvernieuwing’ van Boot in stadsdeel Nieuw-West antwoord op te krijgen.

‘Studenten onderzoeken bijvoorbeeld aan welke parken en pleintjes bewoners gehecht zijn’

‘Een student Bestuurskunde onderzoekt bijvoorbeeld hoe je multiprobleemgezinnen (gezinnen waar bijvoorbeeld armoede, verslaving en schulden tegelijkertijd spelen) kunt laten meedenken over de verandering van Nieuw-West,’ vertelt Karin de Nijs van Boot. ‘Omdat deze groep zijn handen vol heeft aan de eigen problemen, zijn ze vaak moeilijk te bereiken, en komen ze niet naar bewonersavonden. Maar zijn er misschien andere plekken, zoals cafés of supermarkten waar je ze wel aan kunt spreken?’

 

Karin: ‘We proberen het onderzoek zo concreet mogelijk te maken, zodat het in de wijk echt uitgevoerd kan worden.  We onderzoeken bijvoorbeeld ook welke pleintjes, beelden en parken moeten blijven, omdat bewoners er gehecht aan zijn’.