Helemaal zen de tentamenweek door met yoga en mindfulness

31 oktober 2018
Beeld:

JD MAson (via Unsplash)

Geplaatst door
Suzanne Wijnker
Op
31 oktober 2018

De herfstvakantie is voorbij en de tentamens staan voor de deur. Hoe zorg je dat je zen en zonder stress deze dagen doorkomt? Tijdens de Study Bootcamp in het Wibauthuis kregen studenten cursussen mindfulness en yoga.

Mindfulness helpt je bewust en in het moment te leven, zonder te oordelen. Klinkt allemaal heel simpel, maar Kristiaan bij de Vaate geeft trainingen bij het Universitair Sportcentrum (USC) om mensen te leren ‘mindful’ te zijn in het dagelijks leven. En HvanA vat de beste tips voor je samen.

 

Doe af en toe een stapje terug

Richt je aandacht op het hier en nu. Focus je op je zintuigen, zodat je teruggaat naar de zogenoemde ‘directe ervaring’. Dat is alles wat je met je zintuigen waarneemt. Zo komt je lichaam tot rust en neem je hopelijk afstand van negatieve gedachtes (Help, ik ga mijn tentamen niet halen!).

 

Plan meditatiemomenten in tijdens het studeren

Ga na elk uur studeren een minuutje rustig zitten om even alleen maar op je ademhaling te concentreren. Je hoeft alleen maar te volgen wat je in je lichaam voelt, en verder niks. Blijf hier niet in hangen: het is wel de bedoeling dat je daarna weer verder gaat met studeren.

Vergeet niet even te aarden in de tentamenzaal

‘Aarden’ kan overal

Geen tijd is een slecht excuus om niet met mindfulness bezig te zijn. Het kan overal! In de rij voor de kassa, als je wacht op je tentamen. Even bewust zijn van het moment, je voeten op de grond voelen. Even lekker helemaal aarden. Vergeet niet even te aarden in de tentamenzaal.

 

Yoga

Vind je dit nou allemaal iets te zweverig? Dan is yoga een andere manier om even het stressniveau te verlagen. De beste variant hiervoor is Yin yoga. Bij deze vorm van yoga hoef je niets actiefs te doen om in de juiste houding te komen. Klinkt ideaal toch? Op woensdag en donderdag deze week kun je om vier uur ‘s middags in de rustruimte van het Wibauthuis terecht voor een beginnerslesje.

 

Geen tijd? Even googelen en je vindt een enorm aanbod aan oefeningen. Bijvoorbeeld de shavasana met bodyscan. Deze oefening is perfect voor als je in je bed ligt, want daarna kun je heerlijk slapen. Het is wel handig om even je wekker te zetten van te voren.

 

(De tekst loopt door onder de video.)

Ga liggen op je rug. Leg je voeten op dezelfde breedte als je heupen en laat je voeten ontspannen naar buiten vallen. Sluit je ogen en ontspan je hele lichaam. Probeer nu je aandacht te richten op je kruin. Ga daarna verder naar je schouders, je buik en de rest van je lichaam. Eindig bij je tenen. Focus hierna weer op de ademhaling. Probeer vier seconden in te ademen en vier seconden uit te ademen. Herhaal dit enkele keren. Probeer nu weer op een manier te ademen die natuurlijk voelt.

 

En? Klaar voor je tentamen?