Deze band met oud-studenten repeteert in de kelder van het Wibauthuis

30 oktober 2018
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Carlijn Schepers
Op
30 oktober 2018

In de kelder van het Wibauthuis is niet alleen parkeergelegenheid voor 245 auto’s en 1000 fietsen, er is ook een oefenruimte voor Het Pakt. Deze band met oud-studenten van de minor ondernemerschap heeft net zijn eerste album uitgebracht en repeteert er wekelijks.

In het Wibauthuis is weinig meer te doen deze dinsdagavond. De meeste studenten zijn allang naar huis. Maar in de kelder komen – boven het geluid van auto’s die de garage uitrijden – klanken van muziekinstrumenten uit een openstaande deur. Het is een opslagruimte, omgetoverd tot een heuse oefenruimte. Hier repeteert de band Het Pakt elke week.

 

Het grootste deel van de ruimte wordt in beslag genomen door stellingen met dozen, kasten vol gereedschap en opgestapelde stoelen, barkrukken, tafels en pallets. Af en toe hoor je water stromen door de leidingen als ergens in het Wibauthuis een wc wordt doorgetrokken.

 

Koelkast vol bier
De rechterkant van de ruimte is vrijwel helemaal volgepakt, maar aan de linkerkant is er plaatsgemaakt voor twee vloerkleden, versterkers, een drumstel, een mengtafel, microfoonstandaards en rekken vol gitaren. Voeg daar een tafelvoetbaltafel en een koelkast vol bier aan toe en voilà: je hebt een oefenruimte.

Beeld: Beeld: Daniël Rommens | V.l.n.r.: Alex van Heeswijk, Jules op de Laak & Dennis van Aarssen

En daar zijn de jongens van Het Pakt net aan het inspelen en hun spullen aan het uitpakken. ‘Test…, test…, testikels,’ klinkt het door een van de microfoons. Hij doet het. Deze band repeteert niet voor niets in het Wibauthuis. De bandleden hebben allemaal de minor ondernemerschap gedaan en zijn stuk voor stuk ‘geronseld’ door een van de docenten van die minor: Alex van Heeswijk (64). ‘Tja, hoe kun je mij noemen? Ik heb een soort helikopterfunctie. De coach misschien?’ zegt hij. ‘Opperhoofd,’ grapt een van de bandleden. ‘Laten we het daar dan maar op houden,’ reageert Alex lachend.

 

De band bestaat al zeventien jaar, in wisselende samenstellingen, maar Alex is er altijd bij betrokken geweest. ‘Ik heb het zooitje ooit opgericht. Dit zijn nog de spullen van mijn bandje uit 1980,’ vertelt de docent ondernemerschap. ‘Meer heb je niet nodig, toch? Kijk!’ Alex wijst. ‘Voor de winter heb ik speciaal twee kacheltjes gescoord.’

 

‘En dan is het nog koud,’ grinnikt Dennis van Aarssen (24). Sinds een jaar is hij de nieuwe zanger van Het Pakt. ‘Toen hoorden we ineens dat onze nummers ook móói konden klinken, in plaats van wel leuk,’ zegt Alex. Met Dennis heeft de band het album Ons opgenomen, dat al te beluisteren is op Spotify. De andere bandleden zijn gitarist Jules op de Laak (34), drummer Maarten Roetman (24), bassist Frank Duncker (30) en toetsenist Jeroen Akkerman (34) – maar die laatste kon er vandaag niet bij zijn.

‘We hoorden ineens dat onze nummers ook móói konden klinken, in plaats van wel leuk’

Met de albumpresentatie in het verschiet valt er nog genoeg te repeteren. ‘Jongens, wat vinden jullie van De Heeren van Aemstel als locatie voor de presentatie?’ roept Alex over de klanken van de gitaren heen. Dat lijkt de bandleden wel wat. Maar nu eerst muziek maken. Alex: ‘We hebben een stuk of 25 nummers klaarliggen, zeven daarvan staan op het album.’ Ze besluiten hun single te spelen: ‘Nieuwe dag’. Halverwege merken ze dat ze toetsenist Jeroen toch wel erg missen als het even stilvalt. Maar ze lachen erom en gaan weer verder.

 

Chili con carne
De teksten van de liedjes komen allemaal uit de koker van Alex. ‘Liefde is natuurlijk een terugkerend thema, maar ook geluk, blijheid, soms verdriet en vooral je eigen ik zijn,’ vertelt hij. ‘Ik heb zelfs een keer een nummer over chili con carne geschreven. Dat had mijn vrouw voor het oefenen voor de bandleden gemaakt. Onze nummers kunnen dus overal over gaan,’ zegt Alex met een grijns.

 

Als de tekst bedacht is gaat de band aan de slag met een melodie en de muzikale begeleiding. ‘We maken Nederlandstalige pop-rockmuziek,’ zegt zanger Dennis. ‘Je zou ons kunnen vergelijken met bijvoorbeeld Bløf, De Dijk, Van Dik Hout en Kane, maar dan in het Nederlands,’ vult bassist Frank hem aan.

 

(De tekst loopt door onder de video.)

‘Onze verschillende muzikale voorkeuren komen leuk samen in onze nummers. Door Jules hebben we bijvoorbeeld soms een stukje metal in een popnummer,’ zegt Frank terwijl hij naar de gitarist wijst. Die laat meteen een scheurend stukje gitaar horen. Frank: ‘Bij Het Pakt kan het allemaal.’

‘Een stukje metal in een popnummer, bij Het Pakt kan het allemaal’

Eerst oefende de band bij Frank thuis, maar toen hij misschien zijn huis uit werd gezet moesten de jongens op zoek naar iets anders. Dat moest toch wel in de HvA kunnen, dacht Alex. Dus hij ging naar Willem Baumfalk, de decaan van de Faculteit Business & Economie. ‘Ik zei gewoon: “Willem, heb je een oefenruimte voor mijn band?” en zo kwamen we hier terecht.’ Last van geluidsoverlast heeft niemand, want boven hun hoofd ligt de straat.

 

Woordgrapjes

Repeteren betekent voor Het Pakt niet alleen achter elkaar nummers doornemen. Er is ook genoeg tijd tussendoor voor grapjes – vooral droge woordgrapjes – en een biertje. ‘We hebben echt een klik en kunnen met elkaar overweg. Tegelijkertijd leren we muzikaal ook veel van elkaar,’ zegt Frank.

Beeld: Daniël Rommens | Drummer Maarten Roetman en bassist Frank Duncker

Binnen de HvA kennen sommige mensen de band al. Toen Alex eerder deze avond langs de beveiligers bij de ingang van het Wibauthuis liep, zei een van hen: ‘Het Pakt, zo heten jullie toch? Wij zijn fan! We wachten op de cd, zodat we die hier kunnen draaien.’

 

Maar van bekend binnen de HvA, wil de band graag naar bekend binnen Nederland – om te beginnen. ‘Binnenkort eerst ons album maar eens presenteren,’ zegt Dennis. ‘En dan maar hopen dat een groot Nederlands radiostation ons een keer oppikt.’

 

De zanger van Het Pakt, Dennis van Aarssen, heeft op 22 febrauri 2019 The Voice of Holland gewonnen