Klaar met Netflix? Kom een boek bespreken in het Benno Premselahuis

18 oktober 2018
Beeld:

Heleen Gorris

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
18 oktober 2018

Verstopt op de zesde verdieping van het Benno Premselahuis komen iedere maand leesliefhebbers van de opleiding Media, Informatie & Communicatie (MIC) samen om een boek te bespreken. ‘Ik vond het einde echt verschrikkelijk.’

Een fles witte wijn, een paar biertjes, fris, chips en nootjes op een kartonnen bordje. ‘Het is net een kinderfeestje,’ lacht docent Corinne van der Velden, terwijl ze een zak chips leeg strooit.

 

In een vergaderkamer met een lange tafel, grote lampen en hippe stoelen op de zesde verdieping van het Benno Premselahuis komen deze woensdagmiddag acht studenten en docenten samen die iets gemeen hebben: hun liefde voor lezen.

‘Ik heb twee bananendozen neergezet, en merkte dat er veel boeken werden geruild’

Docent en teamleider Machteld Bijl begon 5,5 jaar geleden de boekenclub voor MIC. Machteld: ‘We zijn de boekenclub begonnen omdat we merkten dat studenten het moeilijk vonden om goed te lezen en hun aandacht bij een boek te houden’. Machteld wilde beneden in het Benno Premselahuis een boekenkast neerzetten, maar dat mocht niet van de architect. ‘Toen heb ik twee bananendozen met boeken beneden gezet, en ik merkte dat er veel boeken werden geruild,’ vertelt ze.

 

Netflix

De boekenclub die daaruit ontstond is gratis. Tweedejaarsstudent Amanda van der Voort (28) is vandaag voor het eerst aangeschoven. ‘Ik zat als kind al altijd met mijn neus in de boeken, en ben gek op lezen. Maar toen ik ging studeren merkte ik dat ik boeken links liet liggen en vooral ging Netflixen. Ik wilde mijn vroegere hobby graag weer oppakken, en deze boekenclub is daarvoor een goed duwtje in de rug.’

Beeld: Heleen Gorris | Machteld startte 5,5 jaar geleden de boekenclub

Het onderwerp van het boek van deze week is toepasselijk: het leven bij een studentenvereniging. Alle deelnemers hebben Niemand in de stad van Philip Huff gelezen. Het boek laat zien hoe het eraan toe gaat in een studentenhuis in Amsterdam, waar de drie vrienden Philip, Jacob en Matt wonen.

 

Amanda gaat er meteen met gestrekt been in: ‘Ik blijf achter met zo veel vragen aan het eind, dat vind ik echt verschrikkelijk. Gaat Philip nou voor het ene of het andere meisje en gaat hij wel of niet een confronterend gesprek met zijn vader voeren?’

‘Het is leuk na het lezen van een boek nog een keer na te denken over de grotere boodschap’

Over hoofdpersoon Philip is iedereen het eens: een slappe zak. ‘Hij durft geen confronterende gesprekken te voeren en is een meeloper,’ vat Machteld samen. Het gesprek beweegt steeds meer naar een maatschappelijke discussie over de cultuur binnen studentenverenigingen, en of daar wel of niet iets aan gedaan moet worden.

 

‘Het is leuk om nadat je een boek hebt gelezen nog een keer na te denken over het verhaal en de grotere boodschap van het boek,’ zegt Amanda na afloop. ‘Ik ben er de volgende keer weer bij.’

 

Wil jij ook deelnemen aan de boekenclub? Meld je dan aan bij de Facebookgroep MIC Boekenclub of stuur een mail naar s.b.okkes@hva.nl.