Opleiding commerciële economie moet verhuizen naar Fraijlemaborg
De opleiding Commerciële Economie (CE) moet in 2020 weg van het Wibauthuis op de Amstelcampus. De opleiding verhuist naar de Fraijlemaborg, het HvA-gebouw vlakbij de Johan Cruijff Arena in Zuidoost.
De vierde verdieping van Fraijlemaborg staat al een tijd leeg. Decaan Willem Baumfalk van de Faculteit Business & Economie, waar CE onderdeel van is, kreeg de opdracht van het HvA-bestuur om die leegstand op te lossen. ‘We hebben uitgerekend dat CE precies in de ruimte past die we nu niet optimaal gebruiken,’ vertelt Baumfalk.
In het kielzog van de opleiding CE verhuist ook de Johan Cruyff Academy, de speciale leerroute sportmarketing voor topsporters, mee naar Zuidoost. De opleidingen Bedrijfskunde en Human Resource Management blijven op de Amstelcampus.
(De tekst loopt door onder de kaart.)
Voordat de opleiding verhuist, moet het gebouw wel nog behoorlijk worden aangepast. ‘We gaan het hele gebouw leeghalen en dan opnieuw indelen. CE wordt hier niet zomaar even ingepast,’ legt Baumfalk uit. ‘Daarbij krijgt het gebouw de look-and-feel van een onderwijsgebouw van 2020.’ Het is de bedoeling dat de huidige en toekomstige gebruikers van het pand mee kunnen denken en praten over de verbouwingsplannen.
‘We gaan het hele gebouw leeghalen en dan opnieuw indelen’
Petitie
Vorig jaar dienden studenten en medewerkers petities in tegen de verhuizing van de opleidingen CE, Bedrijfskunde en Human Resource Management van de Amstelcampus naar de zogenoemde economiecampus in Zuidoost. Studieverenigingen van de opleidingen waren bang dat het vertrek van de levendige Amstelcampus ervoor zou zorgen dat studenten minder binding met hun opleiding hebben. Bijvoorbeeld door het gemis van een campuscafé, zoals Café Fest, dat direct achter het Wibauthuis ligt.
Die angst heeft bestuurslid Chantal Sibrandij (21, commerciële economie) van studievereniging MarCo nog steeds. ‘We organiseren nu elke week een borrel om te zorgen dat we steeds meer studenten aan ons kunnen binden. We zijn bang dat we na de verhuizing meer draaideurstudenten krijgen.’ Daarmee doelt ze op studenten die na hun colleges direct naar huis gaan en dus weinig binding met hun studie en de hogeschool hebben.
(De tekst loopt door onder de afbeelding.)
Juist die studentenbinding is een van de speerpunten van decaan Willem Baumfalk, die de studieverenigingen op zijn faculteit erg stimuleert. ‘We zijn dan ook hard bezig om van de economiecampus een levendige campus te maken, zoals de Amstelcampus nu is,’ legt hij uit. Daarbij is het de bedoeling dat er ook een campuscafé komt.
Start-ups
‘We gaan samenwerken met lokale ondernemers, zoals de foodtrucks die nu al voor het gebouw staan.’ De HvA kijkt samen met ING – dat op dit moment haar hoofdkantoor bouwt naast de Fraijlemaborg – wat er mogelijk is om ruimte te bieden aan start-ups en zogenoemde mixed zones, waar studenten en bedrijven elkaar kunnen ontmoeten.
‘Het is toch een beetje alsof er niet naar ons geluisterd is’
‘Ik ga niet zeggen dat het hier net zo levendig is als op de Wibautstraat, maar we bouwen hier aan een volwaardige campus,’ zegt Baumfalk. Hij wijst er bovendien op dat de Fraijlemaborg tussen veel grote bedrijven ligt, waar studenten volgens hem nu ook al stage lopen en straks mogelijk gaan werken. Dat die stagebedrijven straks om de hoek zitten, vindt Sibrandij van de studievereniging ‘wel fijn’.
Toch steekt het de bestuursleden van de studievereniging dat het faculteitsbestuur heeft besloten dat de verhuizing plaats moet vinden, ondanks de petitie die vorig jaar ruim tweeduizend keer werd ondertekend. ‘Het is toch een beetje alsof er niet naar ons geluisterd is,’ zegt Sibrandij.
Managementtruc
Dat vindt ook Rob van Hest, een van de 129 docenten die vorig jaar een eigen petitie ondertekenden tegen de verhuizing. ‘Je komt met slecht nieuws, dan laat je mensen reageren met zo’n petitie. Dan wacht je een jaar zodat mensen een beetje aan het idee wennen en dan kom je met het besluit. Ik doorzie dat wel, die managementtruc,’ zegt hij.
‘We zijn begonnen in de Fraijlemaborg, toen moesten we naar de Wenckebachweg, nu zitten we net in het Wibauthuis en moeten we weer verhuizen naar de Fraijlemaborg,’ somt Van Hest op. ‘We zijn weer terug bij af. Alles verandert de hele tijd en dat is onrustig voor de docenten en de studenten. Het voelt allemaal een beetje ad hoc.’
Kim Middendorp, docent en teamleider van de Johan Cruyff Academy, vindt de verhuizing geen groot probleem. ‘Ik vind het niet van deze tijd om je activiteiten zo aan een locatie te koppelen. Ik ga ervan uit dat we in de Fraijlemaborg door kunnen met onze toekomstplannen,’ aldus Middendorp in de wekelijkse podcast van HvanA.
Mogelijkheden
Ook docent Patrick Oudijk ziet ‘voldoende perspectief’ op de economiecampus. ‘Er waren andere verwachtingen gewekt over hoe lang we op de Amstelcampus zouden blijven, maar ik probeer te kijken naar de mogelijkheden: ook de Amstelcampus is niet altijd geweest zoals het nu is. Het is een kwestie van tijd.’
Baumfalk zegt de teleurstelling van de medewerkers en studenten te begrijpen. ‘Maar de ratio dicteert,’ zegt hij. ‘We hebben verschillende scenario’s bekeken waarin CE op de Amstelcampus kon blijven, maar uiteindelijk moet je de bezetting van je panden optimaliseren.’