Youssef El Bouhassani wordt misschien landelijk docent van het jaar

30 januari 2018
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
30 januari 2018

Youssef El Bouhassani (Aviation studies) is door de HvA voorgedragen als kandidaat voor de landelijke Docent van het jaar-verkiezing van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), de grootste studentenorganisatie van Nederland. Hij werd vorig jaar verkozen tot HvA-docent van het jaar.

Wie is Youssef El Bouhassani?

Zijn studenten zullen hem vooral kennen als Youssef. ‘Ik moedig mijn studenten aan om me bij mijn voornaam te noemen,’ zei hij in een interview met Folia na zijn nominatie voor HvA-docent van het jaar.

 

Youssef geeft les op de Faculteit Techniek. Daar geeft hij onder andere de vakken Aviation en wiskunde & statistiek. Daarnaast is hij datawetenschapper op freelancebasis. ‘Door veel gebruik te maken van social media en filmpjes staat hij vooral naast zijn studenten,’ zei Huib de Jong bij de prijsuitreiking van de docent van het jaar op de HvA in 2017.

 

‘Nakijken vind ik zonde van de tijd’

Waarom is hij zo populair?

De HvA denkt dat het komt doordat Youssef ‘duidelijk en benaderbaar is’. Hij zegt zelf dat hij strikt is en duidelijk maakt ‘dat we hier zijn om kennis tot ons te nemen’. Maar hij houdt wel van een informele sfeer in zijn lessen.

 

‘Ik geef abstracte vakken maar probeer altijd dicht bij de praktijk te blijven. De studenten zitten de hele dag te swipen, dus gebruikte ik bij statistiek laatst een voorbeeld met Tinder; hoe groot de kans op een goede match was,’ zei hij in een eerder interview met Folia.

Beeld: Beeld: Daniël Rommens

Is alles leuk bij Youssef?

Nee. Hij heeft een hekel aan nakijken. Dit zei hij er zelf over: ‘Ik heb ervoor gepleit student-assistenten in te huren voor het nakijken. Het is toch een van de dingen die ik persoonlijk minder leuk vind. Ik vind het zonde van de tijd.’

 

Hoe werkt de landelijke verkiezing?

Elke hogeschool of universiteit in Nederland mag tot eind januari één kandidaat voordragen. In februari maakt het ISO een selectie zodat er nog vijf kandidaten overblijven. De uiteindelijke verkiezing is op zaterdag 21 april. De vijf finalisten houden dan een Ted Talk, waarna een jury de winnaar kiest.