25 jaar HvA: Lisa dacht heel anders over voeding dan haar docenten

1 oktober 2018 974 Bekeken
Beeld:

Bob Bronshoff

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
1 oktober 2018

Afgestudeerden van de HvA kijken terug op hun tijd op de hogeschool, die dit jaar een kwart eeuw bestaat. Allemaal nemen ze in hun werk wel iets mee van hun studie. Vandaag deel 2: Lisa Steltenpool.

Naam Lisa Steltenpool (1992)
Opleiding Voeding en Diëtetiek
Werkt nu bij haar eigen diëtistenpraktijk

 

Diëtist Lisa Steltenpool begon in 2010 met de opleiding Voeding en Diëtetiek. ‘Ik had altijd al een grote interesse in voeding’, vertelt ze.

 
‘Vanaf mijn tiende was ik vegetariër. Verder waren er in mijn gezin verschillende lichamelijke klachten, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht en zelf had ik het prikkelbare darm syndroom (PDS). Van mijn huisarts moest ik toen veel muesli en yoghurt eten. Dit werkte voor geen meter. Ik begon aan een veganistische leefstijl. Dit heb ik me nu helemaal eigen gemaakt en heb ik nooit meer last van PDS.’

Beeld: Beeld: Bob Bronshoff

Steltenpool had moeite met de richtlijnen voor goede voeding op de opleiding. ‘Ik keek heel anders naar voeding dan mijn docenten. Veel van hen vond ik ouderwets. Ik was de enige die veganist was. Je moest bijvoorbeeld aanwijzen waar het vlees van een koe vandaan komt. Dit wilde ik niet doen, omdat ik een koe niet zie als voedsel.’

 
‘Bepaalde opdrachten van toetsen sloeg ik principieel over, maar ik zorgde dat ik de rest van de toets goed genoeg maakte om dan toch nog een voldoende te halen. Ik probeerde ook altijd een veganistische cliënt te kiezen als we een casus moesten geven. Daarmee maakte ik het mezelf niet makkelijk, want alles moest ik extra onderbouwen.’

 

De opleiding Voeding en Diëtetiek is breed. Steltenpool heeft onder andere marketing gehad. Dit kan ze goed gebruiken in haar eigen diëtistenpraktijk, waar ze fulltime mee bezig is. ‘Verder was het erg leuk om aan de slag te gaan in de keuken die we bij de Academie voor Lichamelijke Opvoeding hadden’, merkt ze op. ‘Hier konden we zelf recepten ontwikkelen.’

 

Voor haar werk is ze nog steeds creatief met recepten bezig. Ze heeft twee kookboeken geschreven over hoe je het beste je levensstijl kunt veranderen: Kickstart en De vegarevolutie.

 

Afkomstig uit: HvA magazine Creating Tomorrow Together, najaar 2018