Geef je meesterwerk een tweede leven: doe mee met de scriptiewedstrijd

28 september 2018
Beeld:

Monique Kooijmans- UvA

Geplaatst door
Lisanne van 't Riet
Op
28 september 2018

Je bent er vijf maanden (soms langer) mee bezig, maar het resultaat mag er wezen: je scriptie. Met onder meer dit ‘meesterwerk’ heb jij uiteindelijk je diploma verdiend. Meestal belandt het resultaat hierna in een stoffige lade. Doodzonde, vind ook de Landelijke Studentenvakbond. Zij hebben daarom vorig jaar de scriptieprijs in het leven geroepen.

Meedoen dus, aan die scripteprijs, zou je denken. Dat kan, maar uiteraard zitten hier ook voorwaarden aan vast. Als eerste moet jouw scriptie gaan over het ‘hoger onderwijs’ in binnen- of buitenland. Ook moet de scriptie zijn afgerond in het jaar 2018. Verder moet je als student een opleiding hebben gevolgd aan een hbo- instelling of een universiteit. De scriptie mag in het Nederlands of in het Engels zijn geschreven, en moet beoordeeld zijn met een voldoende.

‘Het gaat niet alleen om wie het beste onderzoek heeft gedaan en op welke vorm van wetenschap dit is gebaseerd’

Zowel hbo-studenten als wo-studenten kunnen dus meedoen. Er zit tussen deze niveaus wel een verschil. Hoe wordt er eerlijk afgewogen wie de beste scriptie heeft? Carline van Breugel, een van de juryleden van de scriptieprijs en interim-voorzitter van de Lsvb, geeft aan dat het niet om dit niveauverschil gaat. Het effect van de bevindingen in de scriptie over het hoger onderwijs staat voorop bij de selectie. Carline: ‘Het gaat niet alleen om wie het beste onderzoek heeft gedaan en op welke vorm van wetenschap dit is gebaseerd.’

 

De jury bestaat uit specialisten op het gebied van hoger onderwijs. De juryleden zijn: Johannes van der Vos (beleidsadviseur en teamleider bij Inholland), Anka Mulder (voorzitter College van Bestuur hogeschool Saxion), Sicco de Knecht (hoofdredacteur bij ScienceGuide) en Carline van Breugel.

Wat kun je winnen? Een tablet, dat als eerste. Maar natuurlijk is het podium dat jouw scriptie krijgt de ultieme prijs. Al die maanden hard werken zullen zich misschien wel terugbetalen. De winnares van vorig jaar heeft na het winnen van de prijs ook een gesprek gehad met de minister.

 

Je kan jouw scriptie tot 5 november opsturen naar scriptieprijs@lsvb.nl. Op 15 februari wordt de prijs in de Eerste Kamer uitgereikt.