Damlooprecord voor UvA/HvA-damesteam, heren tweede

24 september 2018
Geplaatst door
Sebastiaan van de Water
Op
24 september 2018

De omstandigheden zijn elk jaar anders, de uitslag is elk jaar hetzelfde. Het damesteam van de UvA/HvA won zondag in de stromende regen voor het zevende jaar op rij de businessrun van de Dam tot Damloop, de grootste hardloopwedstrijd van Nederland.

Trillend wikkelt Heather Bray (34) een wegwerpponcho over haar doorweekte hardloopkloffie. Het gehoopte effect blijft uit. Haar tanden blijven op elkaar klepperen. ‘I’m a Canadian, but not a very good one. I don't think I can ever go back there!’ grapt de promovendus internationaal recht.

 

Koude tent
Het is allemaal Heathers eigen schuld, weet ze. Had ze maar niet zo verduiveld rap moeten rennen. Het lid van het UvA/HvA-wedstrijdteam heeft anderhalf uur geleden de 16,1 kilometer tussen Amsterdam en Zaandam overbrugd in een tijd van 1:02:12. Haar beloning? Ze mag wachten, in een koude tent op het drijfnatte finishterrein van de Damloop, tot ze eindelijk het podium opgeroepen wordt voor de prijsuitreiking.

 

Leonie Balter (27) draagt ondertussen juist een glimlach op haar gezicht. ‘Ik had er vanochtend al heel veel zin in. Ik vind het alleen maar lekker om door de regen en kou te rennen. Ik heb weer een hoop mensen ingehaald!’ Met 59:06 is de promovendus immunologie zelfs nog sneller dan haar Canadese teamgenoot.

Beeld: Beeld: Sebastiaan van de Water | De huldiging van de winnaars trok door het slechte weer niet veel bekijks.

Heather en Leonie zijn geen uitzonderingen. Net zoals in 2017, 2016, 2015, 2014, 2013 en 2012 heeft de UvA/HvA-damesploeg met afstand de beste prestatie neergezet. Maar waar ze in voorgaande jaren flink werden toegejuichd tijdens de huldiging, is het voor toeschouwers gereserveerde veld vandaag vrijwel leeg. De meeste lopers zijn allang weggevlucht. Naar gevulde badkuipen en warme douches, vermoedelijk.

 

Misschien komt het door deze trieste ambiance dat de presentator op het podium in Zaandam vergeet te vermelden dat de UvA/HvA-loopsters een ongekende prestatie hebben geleverd. Nooit eerder was een damesteam zo snel bij de businessrun van de Damloop. Met een totaaltijd van 5:19:27 hebben ze in één klap elf minuten van het vorige record afgeschaafd. Elk team bevat tien lopers, maar voor de eindtijd tellen alleen de vijf beste tijden.


Geen goud voor de heren
Het UvA/HvA-herenteam deed zondag eveneens een poging om de Damloop te winnen. De door het USC samengestelde equipe bevatte enkele opvallende figuren, zoals ex-wielrenner Pim Klaver, alsmede de pijlsnelle AMC-medewerker Wouter Dijkshoorn. Zijn toptijd van 53:48 kon echter niet verhinderen dat Run2Day er met de winst vandoor ging. Het team van de hardloopwinkel was bijna tien minuten sneller dan de UvA/HvA-lopers.


Top drie damesteams Damloop 2018

  1. UvA/HvA - 5:19:27
  2. Antoni van Leeuwenhoek - 6:05:07
  3. Gemeente Amsterdam - 6:14:18

 

Top drie herenteams Damloop 2018

  1. Run2Day - 4:32:56
  2. UvA/HvA - 4:42:28
  3. Gemeente Amsterdam - 5:09:06