Dit is waarom jij boos zou moeten zijn als student (en dat mag best)

19 september 2018
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Lisanne van 't Riet
Op
19 september 2018

Hallo hbo-studenten, word eens boos! Er gebeurt van alles met het hoger onderwijs waar je je misschien wat drukker om moet maken. Je collega’s van de universiteit laten wel van zich horen, jullie nauwelijks. En dat is gek, want er is genoeg om tegen te protesteren.

Ze komen aan je geld

Je krijgt tegenwoordig geen studiefinanciering meer, je zal moeten lenen. Natuurlijk heeft niet iedereen dit probleem, sommige ouders kunnen (en willen) van alles voor hun kinderen betalen. Maar niet iedereen heeft die luxe. Je wordt dus noodgedwongen opgezadeld met een schuld, nog voordat je kunt beginnen met sparen voor later.

 

De afschaffing van de studiefinanciering kwam met de belofte dat het geld gebruikt zou worden voor beter onderwijs. Of deze belofte is waargemaakt is nog maar de vraag, want tot nu toe is onduidelijk of dit ook is gebeurd. En er komt nog een nare maatregel bij: de rente op de studielening wordt verhoogd. Dit betekent dat studenten in de toekomst tot wel duizenden euro’s meer moeten terugbetalen als ze hun lening aflossen.

 

En zelfs op Prinsjesdag dit jaar, wordt er bekend gemaakt dat er nog 19 miljoen extra bezuinigd gaat worden in 2019. 

 

(Tekst gaat verder onder de tweet.)

Er is geen kamer meer te vinden

Als je gaat studeren is het heel tof om op jezelf te wonen, en dit is ook goed voor je ontwikkeling. Probleem: er is bijna geen studentenkamer te vinden. Zowel in Amsterdam als in andere grote studentensteden is het kamertekort kritiek. Het is zelfs zo schrijnend, dat studenten nu in tentenkampen, hotels, hostels en bij andere studenten thuis slapen. En voorlopig lijkt het er nog niet op dat zij snel een kamer gaan vinden.

 

Mocht je dan een kamer gevonden hebben, dan loop je tegen het volgende probleem aan. Studentenkamers zijn heel erg duur geworden. De gemiddelde prijs voor een kamer ligt sinds kort boven de 400 euro per maand. Ga dat geld maar eens bij elkaar sprokkelen met je bijbaantje, terwijl je ook je studie moet betalen.

 

(De tekst loopt door onder de afbeelding.)

Beeld: Daniël Rommens | Vorige week demonstreerden studenten uit het hele land tegen de verhoging van de rente op studieleningen.

Je moet heel veel tegelijk

Er wordt veel van studenten verwacht; goede cijfers halen, snel je studie afmaken, werken en het liefst ook nog vrijwilligerswerk doen om te laten zien dat je maatschappelijk betrokken bent. Door de hoge prestatiedruk hebben veel studenten last van psychische problemen. Angst, stress, vermoeidheid, concentratieproblemen en zelfs verslavingen aan alcohol en internetporno komen nu vaker voor. Tegenwoordig hebben studenten, volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), een drie keer zo grote kans op een burn-out.

Wat kun je hier aan doen?

Nou, je mond open doen. Met alleen je mening verkondigen kom je er niet, zeker niet in je eentje. Je zult je moeten verenigen met anderen die er hetzelfde over denken als jij. En als je die mensen dan hebt gevonden, dan kun je de bühne op; protesteren dus. Protesteren heeft wel degelijk invloed, je voert hiermee de druk bij de politiek op om jouw problemen serieus te nemen.

 

Nu is het niet zo dat met één protest je meteen je zin krijgt, daar zal je wat meer voor moeten doen. De aanhouder wint, toch?