Studenten dagelijks live op de radio: er mag nog iets fout gaan

10 september 2018
Beeld:

Anne Posthuma | Een deel van de studentenredactie van Campus Creators

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
10 september 2018

Zelf radio presenteren voor een echt publiek. Dat doet de studentenredactie van Campus Creators vanaf deze week: ze zijn dagelijks te horen op StadsFM. ‘Wel fijn dat je de luisteraars niet ziet.’

‘Nog 25 seconden,’ roept Orlando Sierhuis (21) over de muziek heen. De koptelefoons gaan op, rode lampjes op de microfoons gaan aan. Leah Smith (19), Henrik van de Pol (17) en hij – drie studenten Creative Business – zijn stil en wachten op de HvA-nieuwsjingle. Ze presenteren vandaag voor het eerst live radio in de glazen studio in het Benno Premselahuis.

‘Als iedereen “Miljonair” van Shirak wil horen, dan zet ik die in de lijst’

De muziek stopt. Henrik vertelt in een hagelwitte microfoon met het logo van Campus Creators welke opvallende nieuwtjes hij vandaag tegenkwam. ‘Wist je dat het internationale bedopmaakdag is?’

 

Campus Creators is een initiatief van de opleidingen Creative Business en communicatie. Een redactie van studenten maakt onder andere een dagelijkse radioshow, die live te luisteren is via StadsFM. Het programma is op studenten gericht en heeft een mix van serieuze en lichte items.

 

Daddy Yankee
Als Henrik klaar is met het nieuws, leest Orlando verkeersinformatie voor en kondigt een nummer van Daddy Yankee aan. Microfoons uit, muziek aan.

 

‘Ai, dit is niet Daddy Yankee,’ zegt begeleider Mike van der Meulen, vanuit de hoek van de studio. Er stond een ander nummer klaar in de afspeellijst. ‘Maar het is het eerste uur van de eerste show, dus er mag nog iets fout gaan,’ vindt hij.

Beeld: Anne Posthuma | Leah Smith

Niet dat de studenten helemaal geen ervaring hebben. Leah liep bijvoorbeeld al eens mee bij een Amerikaanse radiozender. ‘Ze lieten me zien hoe je een leuk item maakt en ik heb meegekeken hoe de techniek werkt,’ vertelt ze.

 

Radiobootcamp
Leah beantwoordt zelfs onze vragen met haar lippen aan de microfoon. Ze blijkt goed getraind om in de microfoon te spreken – een vereiste voor een radiopresentator. ‘We hebben een soort radiobootcamp gedaan met de studenten,’ vertelt Van der Meulen, die de studenten opleidt en begeleidt bij het dagelijkse programma. ‘Ze leerden in een paar dagen radio maken, terwijl studenten daar normaal een heel vak voor volgen.’

 

‘We kregen daarna heel veel vrijheid,’ zegt Henrik. ‘We hebben zelf gekozen wat we in het programma doen. Het is helemaal zelf samengesteld.’ Zo zoekt Henrik zelf alle muziek uit die tussen de korte gesproken items door wordt afgespeeld.

Beeld: Beeld: Anne Posthuma | Henrik van de Pol

‘Daarbij kun je niet alleen maar kiezen wat je zelf leuk vindt. Je moet een beetje rekening houden met wat mensen willen.’ Hij kijkt even naar het beeldscherm, waar het volgende nummer zojuist begonnen is. ‘Dus als iedereen “Miljonair” van Shirak wil horen, dan zet ik die in de lijst. Maar als het aan mij lag, zou je die hier echt niet horen!’

 

Leah en Henrik hebben allebei een laptop voor zich met hun spreekteksten. Aan de andere kant zit Orlando achter een groot mengpaneel, vier schermen en allerlei draai- en drukknoppen. Hij presenteert, maar doet tegelijk ook de techniek. Alle muziek en alle jingles zet hij klaar en speelt hij af. ‘Dat is wel het leukste,’ vindt hij.

 

#Leermomentje
‘Ik liep bij mijn afstudeerstage op het mbo mee op de redactie van omroep WNL,’ vertelt hij trots. Maar live op de zender en alle knopjes onder je eigen vingers, dat is wel wat anders. Toch heeft het drietal niet veel last van zenuwen. ‘Bij de radio kun je niet echt zien wie er naar je luistert,’ zegt Leah. ‘Het is meer gezonde spanning,’ voegt Orlando toe.

 

Dan komt er een item, waarvoor de jingle nog niet af is. ‘#Leermomentje,’ spreekt Leah live in. Later tegen haar collega-presentatoren: ‘Dit moeten we echt nog even van tevoren opnemen hoor.’ Nog niet alles is helemaal klaar, maar het programma wordt pas volgende week dinsdag groots aangekondigd. ‘Vandaag is een soort soft launch,’ zegt Mike. ‘Toen we vanochtend binnenkwamen hingen er zelfs nog een paar kabels los hier.’

Beeld: Anne Posthuma | Orlando’s werkterrein in de studio in het Benno Premselahuis

De dagelijkse uitzending wordt door verschillende studenten verzorgd. ‘We maken een rooster en we plannen om onze lessen heen,’ vertelt Henrik. Leah: ‘Heel leuk dat ik op deze manier naast mijn studie kan leren radio maken.’

 

Het eerste uur zit er bijna op. De laatste akkoorden van “Drops of Jupiter” klinken en dan schakelt de zender voor een paar minuten naar de NOS. Terwijl een stem uit Hilversum praat over het landelijke nieuws, verschijnen in de glazen studio de broodtrommels. Een paar minuten ontspanning voordat het tweede uur van de uitzending begint.

 

‘Nog dertig seconden.’ De koptelefoons gaan weer op.

 

Campus Creators is vanaf nu elke werkdag tussen 12 en 14 uur op StadsFM te beluisteren via deze link.