Thomas Krol wint brons op NK sprint met ‘nare bijsmaak’

29 januari 2018
Beeld:

Sebastiaan van de Water

Geplaatst door
Sebastiaan van de Water
Op
29 januari 2018

Thomas Krol schaatst zijn beste seizoen ooit. Bij het NK sprint, dit weekend in Heerenveen, won de HvA-student zelfs twee afstanden. Maar echt genieten kan hij er niet van.

Thomas Krol (25, aviation studies) balt zijn vuist. Hij juicht zonder te glimlachen. De lange schaatser heeft zojuist 1:08:52 neergezet op de eerste duizend meter bij het NK Sprint in Thialf. Het is de winnende tijd, beseft hij. Maar vooral is het dezelfde tijd die hij vier weken geleden klokte, tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT), dat voor Krol zo dramatisch verliep.

‘Het steekt nog steeds, maar ik laat me niet wegjagen’

Hij schaatste toen een tijd die hem een Olympisch startbewijs voor Pyeongchang had moeten opleveren, volgens de vooraf opgestelde richtlijnen. Of in elk geval een plek als reserve. Maar de schaatsbond KNSB wees toch andere schaatsers aan. Krol reageerde woedend op de afwijzing. Eerst overwoog hij een rechtszaak. Daarna dacht hij erover om een trip naar de Bahama's of Antillen te boeken, zo'n plek waar ijs alleen voorkomt in cocktails.

 

Rancune
‘Het steekt nog steeds, maar ik heb besloten om me toch op het schaatsen te richten. Ik laat me niet wegjagen. Ik wil bewijzen dat ze ten onrechte een Olympisch medaillekandidaat thuis hebben gelaten,’ vertelt Krol na de eerste dag van het NK.

Beeld: Beeld: Sebastiaan van de Water | Thomas Krol aan de start

Rancune blijkt een goede drijfveer. Op de tweede dag van het NK scherpt hij zijn vier jaar oude persoonlijk record op de 500 meter aan. Met alleen nog de afsluitende 1000 meter te gaan, staan concurrenten als Dai Dai Ntab, Michel Mulder en Hein Otterspeer nog voor Krol in het klassement, maar zij weten dat zij op de kilometer niet aan hem kunnen tippen.

 

Krol verslaat Mulder in de laatste rit met speels gemak. Hij wint de afstand weer, maar zijn tijd van 1:08:99 blijkt onvoldoende om Ntab en Otterspeer voorbij te streven in het eindklassement.

 

‘Brons, alsnog beter dan ik had verwacht. Deze overwinningen nemen de pijn van het OKT echter niet weg. Zes dagen na het OKT won ik zilver op het EK afstanden. Dat veranderde voor mij ook niets. Dit is mijn beste seizoen ooit, maar het zal in mijn herinnering altijd een nare bijsmaak houden.’

‘Als ik wil kan ik over vier jaar op de Spelen rijden’

Over zijn toekomst is Krol nog in dubio. ‘Ik beschik ook over een Zwitsers paspoort. Als ik wil kan ik dus over vier jaar op de Spelen rijden, zonder dat ik afhankelijk ben van functionarissen bij de bond hier. Dat zijn dingen waar ik aan denk als ik ’s nachts in bed lig.’