Minimaal aantal punten voor eerstejaars omlaag? Vier vragen en antwoorden

3 september 2018
Beeld:

iStock

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
3 september 2018

De HvA wil dat je in het eerste jaar in ieder geval vijftig van de zestig studiepunten haalt. Anders mag je niet door met je studie. Maar de minister vindt nu dat die grens met tien punten omlaag moet.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zei vandaag dat ze het minimaal aantal punten dat je moet halen in het eerste jaar van je studie in 2020 omlaag wil brengen naar veertig punten.

 

Waarom wil ze dat?
De minister wil de grens verlagen, omdat ze denkt dat de druk die studenten ervaren in het eerste jaar daarmee vermindert. ‘Ik vind de druk die op studenten wordt gelegd te hoog,’ zei ze vanochtend tegen de NOS. Ze vindt bovendien dat het bsa (het bindend studieadvies) door universiteiten en hogescholen te veel wordt gebruikt als selectiemiddel. De regeringspartijen zijn het trouwens niet met elkaar eens over dit voorstel en het hoger onderwijs is tegen.

 

(De tekst loopt door onder de video.)

Hoe zit het op de HvA?
Op de HvA moet je in het eerste jaar minimaal vijftig van de zestig punten halen om door te mogen studeren. Als het aan de minister ligt, gaat die ondergrens in 2020 naar beneden. Maar de hogeschool zegt dat je daarmee de druk alleen maar verlegt naar een later moment in de studie.

‘Je wil een reële verwachting van resultaat hebben’

Bovendien is het bsa volgens de HvA geen ‘los ding’. Het minimale aantal punten is volgens de hogeschool onderdeel van de manier waarop opleidingen werken aan het verhogen van het studiesucces. ‘Je wil daarbij wel een reële verwachting van resultaat hebben,’ zegt een woordvoerder tegen HvanA.

 

Een paar jaar geleden werd de minimale eis voor een bsa op de HvA verhoogd van 45 naar 50 punten, maar die verhoging leidde volgens de hogeschool niet tot meer negatieve studieadviezen. ‘De uitval van studenten ging juist omlaag,’ benadrukt de HvA. Het is volgens de HvA ook geen selectiemiddel. ‘We delen de zorg van de minister over het welzijn van de studenten,’ zegt de woordvoerder. Daarom biedt de hogeschool ‘een heel pakket aan begeleiding’ in aanvulling op het studieadvies.

Het is mogelijk om te switchen naar een andere studie

Wat als je die vijftig punten niet haalt?

Het begint met een bericht van je opleiding – ver voordat het te laat is – waarin je gewaarschuwd wordt dat je misschien te weinig punten gaat halen. Je krijgt dan de tip om contact op te nemen met een studentendecaan, met wie je kunt praten over eventuele problemen die het studeren in de weg staan.

 

Als je aan het eind van het eerste jaar minder dan vijftig punten hebt, dan krijg je een negatief studieadvies. Dat betekent dat je niet naar het volgende jaar van je studie mag. Je mag je dan ook niet opnieuw inschrijven voor de opleiding op de HvA waarvoor je het negatieve advies hebt gekregen.

Hoe voorkom je dat?

Wij hebben een aantal handige studietips voor je op een rij gezet, waar je het komende jaar veel aan kunt hebben. Maar mocht blijken dat je eigenlijk een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan is het mogelijk om te switchen naar een andere studie, binnen of buiten de HvA.

 

Mocht je problemen hebben die het lastiger maken om te studeren, dan kun je ook contact opnemen met de studentendecanen. Heb je last van psychische problemen, zoek dan contact met het Bureau Studentenartsen. Zij kunnen je helpen om te voorkomen dat je een burn-out of ergere problemen krijgt.