Studentenartsen: veel meer soa’s bij studenten

22 augustus 2018
Beeld:

belchonock, Istock

Geplaatst door
Sterre van der Hee
Op
22 augustus 2018

Het aantal chlamydia- en gonorroe-infecties is de laatste jaren behoorlijk toegenomen onder patiënten van het Bureau Studentenartsen. 

Chlamydia-infecties komen vaker voor, zegt het Bureau Studentenartsen. Dat registreerde het aantal gevallen onder patiënten in de laatste tien jaar. Van 2008 tot 2017 steeg het aantal infecties van 55 naar 92 per jaar, blijkt uit de cijfers. Ook is het aantal gevallen van gonorroe – bij mannen ook wel ‘een druiper’ genoemd – toegenomen: van 7 gevallen in 2008 tot 17 in 2017. Wel doen steeds meer studenten een soa-test.

‘Hoe dan ook: er moet een condoom om, en studenten moeten vaker naar de praktijk komen’

De oorzaak van de stijging is onduidelijk, zegt Peter Vonk van het Bureau Studentenartsen. ‘We weten dat besmetting vaker plaatsvindt, dus kennelijk vrijen studenten onveilig.’ Studentenartsen roepen op tot ‘double dutch’, het gebruik van een condoom én een ander antieconceptiemiddel tijdens de seks. Ook dringen ze aan op een soatest bij klachten als onverklaard vaginaal bloedverlies, onverklaarde vaginale afscheiding, jeuk of afscheiding uit de penis.

 

Soatests
Het aantal soatests is in de laatste tien jaar flink gestegen, maar sinds 2015 ook weer licht gedaald. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zegt Vonk: ‘Studenten realiseren zich niet dat ze risico lopen, ze schamen zich, of vinden het te duur [een test kost vaak 100 tot 150 euro, red]. Of het is lamlendigheid. Hoe dan ook: er moet een condoom om, en ze moeten vaker naar de praktijk komen.’

 

Het Bureau Studentenartsen aan de Oude Turfmarkt 151 is bedoeld voor alle inwoners van het Amsterdam Centrum en UvA- en HvA-studenten, die zich kunnen laten behandelen door huisartsen die gespecialiseerd zijn in studie- en studentenleven.