Opnieuw oproep aan bestuur HvA om kantines volledig plantaardig te maken

8 november 2024
Beeld:

Margreet Baalman | Docent Rick Schellingerhout (l.) overhandigt zijn brief aan rector Geleyn Meijer

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
8 november 2024

Vlees zou verboden moeten worden in de kantines van de HvA, zo heeft een docent aangedrongen bij het College van Bestuur. Ruim negentig HvA’ers hebben hun handtekening gezet onder zijn brief, die donderdag werd overhandigd aan rector Geleyn Meijer. ‘Wat de HvA nu doet, lijkt op greenwashing.’

Docent Rick Schellingerhout van de opleiding Social Work is opsteller van de brief. Hij roept het College van Bestuur (CvB) daarin op om het voedselaanbod op de HvA per september 2025 volledig plantaardig te maken. Ruim negentig medewerkers en studenten hebben zijn brief ondertekend.

 

Schellingerhout betoogt in de brief dat de HvA op dit moment haar beloftes niet waarmaakt. Hij wijst op het instellingsplan van de hogeschool, waarin staat dat vóór 2027 ‘in de kantines en de catering een voedselaanbod wordt geïntroduceerd dat past bij onze kennis over planetaire grenzen. Dit betekent vervangen van dierlijke door plantaardige eiwitten en het voorkomen van voedselverspilling.’

 

Bekende oproep

Het is niet voor het eerst dat rector Meijer een dergelijke petitie in zijn kantoor krijgt aangeboden. Vorig jaar deed een aantal honderd HvA’ers al een vergelijkbare oproep: maak de duurzame ambities die zijn opgesteld ook daadwerkelijk waar. Ook schreef een tweetal (hoofd)docenten een opinie over dit onderwerp op HvanA.

 

‘Op papier zie ik verbetering als het gaat om onze duurzame ambities’, reageert Schellingerhout aan de telefoon. ‘Maar in daden niet. Wat de HvA nu doet, lijkt op greenwashing. Waarom de HvA het voedselaanbod niet volledig plantaardig maakt? Ik denk dat het angst is; dat de HvA simpelweg iedereen tevreden wil houden. Maar je kunt niet zomaar het één beloven en het ander doen.’

 

Of de HvA deze keer wel luistert naar de oproep, is maar de vraag. De hogeschool hecht wat betreft het aanbod in de kantines en catering namelijk aan keuzevrijheid: iedere student en medewerker moest voor zichzelf kunnen bepalen wat er bij de lunch op het menu staat. Lang niet iedere HvA’er staat te springen om een volledig vegetarische kantine. In 2023 was 59 procent van de aankopen in de kantines van de HvA vegetarisch.