HvA belooft vanaf komend studiejaar écht goede begeleiding, voor iedere student
Op de negende verdieping van het Kohnstammhuis deed de HvA dinsdag een belofte: iedere student heeft voortaan recht op goede begeleiding. Op dit moment hangt het er nog te veel vanaf bij welke opleiding je studeert en wie je als begeleider treft.
Hoe het zich precies in beleid gaat vertalen is nog niet helemaal duidelijk, maar de belofte is in ieder geval alvast uitgesproken: vanaf studiejaar 2025/26 moet iedere HvA’er goede begeleiding krijgen tijdens de studieloopbaan.
Dat staat in de ‘studentbelofte’ die de hogeschool dinsdag officieel presenteerde, met daarin de toezegging dat iedere student kan rekenen op iemand die aandacht heeft voor de ‘persoonlijke situatie’ van de student en deze goed begeleid bij diens keuzes tijdens de studie.
Goede begeleiding is nog te veel een kwestie van ‘willekeur’, aldus collegevoorzitter Jopie Nooren
Goede begeleiding is op dit moment nog te veel een kwestie van ‘willekeur’, spreekt collegevoorzitter Jopie Nooren dinsdag de zaal toe. Ja, de basis is er: allerlei loketten, van studiebegeleiders en studentendecanen tot studentpsychologen. Toch blijkt in de praktijk dat docenten niet altijd tijd voor genoeg begeleiding hebben en zijn de begeleiders die studenten krijgen ook niet altijd even goed onderlegd. Het hangt er kortom nog te veel vanaf bij welke opleiding je studeert en wie je daar treft (zie ook poll onder).
In de plannen staat (nog) niet dat er meteen veel meer uren in studiebegeleiding moeten worden gestopt. Zeker gezien er de komende jaren fors bezuinigd moet worden, gaan opleidingen niet ineens met uren strooien. Wel is het idee onder meer dat studentbegeleiders en -coördinatoren veel van elkaar gaan leren in netwerken.
OER
Volgens Frans Meershoek en Saskia Lammertsma van de projectgroep Versterken Studentbegeleiding op Maat, is de belofte een startschot van de plannen. Dat vertellen ze na afloop van de presentatie dinsdag aan HvanA. ‘Het vrijblijvende van begeleiding moet er vanaf’, vindt Lammertsma. Begeleiding moet een integraal onderdeel van het onderwijs zijn.
Idee is bijvoorbeeld dat de belofte vanaf komend studiejaar duidelijker wordt vastgesteld in de onderwijs- en examenregeling (OER), vult Meershoek aan. ‘Ja, dat zou kunnen betekenen dat je als student uiteindelijk bij de examencommissie kunt aankloppen als je geen goede begeleiding hebt ervaren.’
Lammertsma: ‘Het staat nu op de agenda. Het uiteindelijke doel van deze plannen onderschrijft iedereen: we willen voorkomen dat studenten hier teleurgesteld vertrekken.’