Toekomst van SESI onzeker, studenten lanceren petitie: ‘Behoud ons op de HvA’

9 oktober 2024
Beeld:

Ebru Aydin | Een van de evenementen van SESI

Geplaatst door
Nina Bakker
Op
9 oktober 2024

Blijft SESI, de organisatie die op de HvA wil bijdragen aan diversiteit en inclusie, bestaan? Of er komend jaar geld beschikbaar is, is nog niet duidelijk. Studenten van SESI voelen de bui al hangen en zijn daarom een petitie gestart. ‘We voelen ons in de wacht gezet.’

De studenten van SESI (Student Engagement en Social Impact) roepen het College van Bestuur in de petitie op om het voortbestaan van SESI te garanderen, zodat het ‘kan blijven functioneren als platform voor inclusief onderwijs en sociale rechtvaardigheid voor studenten en medewerkers’.

Wat is SESI?

SESI is een organisatie binnen de Faculteit Maatschappij en Recht van de HvA, in 2017 opgericht om bij te dragen aan een inclusieve HvA. SESI organiseert iftars, het woordkunstpodium ‘Veelzeggend’, workshops over Afrikaanse kunst en evenementen over mentale gezondheid. 

‘We zouden eerst voor de zomer meer duidelijkheid hebben, toen na de zomer, en nu is de besluitvorming erover weer uitgesteld’, zegt Emma Apaloo, projectmedewerker en student-assistent bij SESI. ‘We willen gewoon weten waar we aan toe zijn. Met de petitie hopen we de druk op te voeren bij het College van Bestuur en zo snel mogelijk antwoord te krijgen.’

 

Bezuinigingen

De afgelopen jaren kreeg SESI geld vanuit de studievoorschotmiddelen (svm), een geldpot die na de afschaffing van de basisbeurs (2015) beschikbaar kwam om het onderwijs te verbeteren. Die gelden zijn tot en met 2024 beschikbaar. 

 

Volgens Apaloo was het plan om SESI, dat nu onder de Faculteit Maatschappij en Recht (FMR) valt, onderdeel te laten worden van Studentenzaken. Maar nu de HvA verwacht fors te moeten bezuinigen, is dat niet zo zeker. De studenten achter de petitie zijn bang dat er straks geen geld meer beschikbaar voor ze is. 

 

Volgens een woordvoerder van de HvA moet het College van Bestuur bepalen of SESI straks doorgaat als onderdeel van Studentenzaken of bij FMR blijft. In het laatste geval moet de faculteit het geld ervoor vrijmaken. Jean Tillie, decaan van FMR, wil nog niet inhoudelijk op de kwestie reageren.  

 

Apaloo benadrukt dat het voor de studenten die zijn aangesloten bij SESI ook hun werk en inkomen is. ‘SESI is een safe space, waar studenten zich professioneel ontwikkelen met het opzetten van programma’s in diverse thema’s.’ De petitie loopt tot 31 december 2024 en is op moment van schrijven 142 keer ondertekend.