Rente op studieschuld blijft ongeveer even hoog, ‘komend jaar op 2,6 procent’

1 oktober 2024
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
1 oktober 2024

Lenen bij DUO kost geld, ook volgend jaar. De rente op studieleningen komt in 2025 uit op 2,6 procent, meldt het Hoger Onderwijs Persbureau. Dat is ongeveer even hoog als afgelopen jaar, toen het plotseling veel hogere rentepercentage studenten de woede op de hals haalde. 

Studenten krijgen er deze maand nog officieel bericht over van DUO, maar het percentage is alvast te berekenen door te kijken naar de rentestanden op de leningen die Nederland als land is aangegaan. Binnenkort wordt het rentepercentage officieel bekendgemaakt. 

 

In 2025 gaan studenten naar verwachting 2,6 procent rente betalen over studieleningen. Dat is ongeveer even hoog als dit jaar (2,56 procent). Vóór 2023 lag het rentepercentage zes jaar lang op nul procent, wat betekende dat lenen bij DUO in principe ‘gratis’ was. 

 

Rekentool

Wie komend jaar 10.000 euro leent, betaalt daarover dus ongeveer 260 euro rente. Maar het uiteindelijke bedrag dat je moet betalen kan door de rente flink oplopen. Heb je vóór 2025 geleend bij DUO, dan geldt daarover mogelijk weer een ander rentepercentage. Met de rekentool van DUO kun je checken welk percentage er voor jou geldt per jaar dat je geleend hebt en wat dit precies doet met je schuld. 

 

Vorig jaar maakten studentenvakbonden zich flink boos over de gestegen rente: lenen bij DUO was toch altijd gratis? Er werd zelfs een rechtszaak aangekondigd. Daarvan is uiteindelijk niets gekomen, omdat er lang niet genoeg geld bijeen is gebracht om de proceskosten te betalen. 

 

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) drong afgelopen jaar aan op een soort renteplafond, zodat de kosten van lenen niet te ver zouden oplopen. Maar net als het vorige kabinet lijkt ook het Kabinet-Schoof daar geen heil in te zien: in het regeerakkoord wordt aan de renteregels niet getornd.



Lees ook dit artikel uit 2022 voor meer uitleg over de rente op studieleningen. 

 

Update woensdag 2 oktober, 19.15 uur: aan de tekst is toegevoegd dat het uiteindelijke bedrag dat je moet betalen voor je studieschuld door de rente flink kan oplopen.