Nieuwtje: HvA start onderzoek naar zorgschulden onder jongeren

eergisteren
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
17 september 2024

Jongeren kampen steeds vaker met schulden. Een van de belangrijkste redenen? Ze kunnen de zorgverzekering niet betalen, waardoor betalingsachterstanden ontstaan. De HvA start nu een onderzoek om dit probleem in kaart te brengen en te bestrijden. 

Het gaat om een samenwerking tussen onderzoekers van de HvA en UvA en het incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoor Syncasso. Zij gaan het komende halfjaar na hoe zorgschulden bij jongeren precies ontstaan en willen op basis daarvan oplossingen ontwikkelen.

 

Dat meldt de HvA vandaag in een bericht. De zorgverzekering blijkt een belangrijke boosdoener als het gaat om het ontstaan van schulden. Jongeren zijn soms ook niet bekend met het bestaan van de zorgtoeslag, die in het leven is geroepen om de zorgverzekering enigszins betaalbaar te houden. 

 

Lector Anna Custers (lectoraat Armoede Interventies) stelt dat de onderzoekers met het project niet alleen beter grip willen krijgen op de redenen achter zorgschulden, ‘maar ook concrete handvatten willen bieden om jongeren te kunnen helpen financieel gezond op te groeien.’ Het project loopt tot en met maart 2025. 

 

In de rubriek Nieuwtje brengen we je kort op de hoogte van wat er speelt in het hoger onderwijs. Al het snelle nieuws vind je hier verzameld.