Hoe je studententijd jou vormt: lees het nieuwe HvanA magazine online

26 augustus 2024
Beeld:

Rosa Tromp/Triki Design | Het nieuwe HvanA-magazine is uit

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
26 augustus 2024

Hoe ontwikkel je jezelf tijdens je studietijd, wat komt daar allemaal bij kijken en welke rol speelt de HvA in die ontwikkeling? Daarover gaat het nieuwe magazine van HvanA, een editie vol verhalen, essays, columns en tips voor het komende studiejaar.

Het papieren magazine wordt vanaf maandag 26 augustus verspreid over de verschillende HvA-campussen. Lees je het liever online, klik dan hier alvast voor een bladerbare versie.

Beeld: Rosa Tromp/Pepijn Kouwenberg | In je studententijd vorm je jouw identiteit

Je studententijd vormt in veel opzichten dé fase waarin je identiteit gevormd wordt. Je woont misschien wel voor het eerst op jezelf, hebt je eigen pad gekozen, zit ineens met mensen in de klas die uit een heel ander milieu komen, of ontmoet juist voor het eerst gelijkgestemden. 

 

Maar hoe weet je waar je voor staat? En hoe neem je daar de tijd voor? HvanA ging erover in gesprek met docent Sietske Jansma en lector Stijn Sieckelinck. Zij denken dat het proces van persoonsvorming onder druk staat bij veel jongeren. ‘Ik zie studenten echt struggelen met het vinden van hun eigen identiteit.’

 

Bubbel

Uit je bubbel breken is niet altijd eenvoudig. Dat schrijft docent Binnert de Beaufort in zijn essay voor het magazine. Hij bleef lang in een corporaal milieu hangen en wist pas als docent op de HvA uit die elitebubbel te breken. Student-columnist Lisa Wolkers schrijft op haar beurt dat ze door haar tijd aan de HvA een stuk zekerder van haar zaak is geworden. 

 

De HvA speelt een rol in je vorming als mens, kortom. Toch mogen hogescholen daar nog wel een stap verder in gaan, stellen onderzoekers van het lectoraat Burgerschapsonderwijs in een interview met HvanA. Juist nu de samenleving zo gepolariseerd lijkt, is dat extra belangrijk. ‘Laat jongeren het gesprek voeren over moeilijke onderwerpen, om te leren dat er ook wat voor een ander standpunt te zeggen is.’

Beeld: Pepijn Kouwenberg | Op bezoek bij C.S.F.R.

Verhalen en tips

Deze editie staat verder bomvol met verhalen van HvA’ers. Hoe vormen zij hun identiteit? HvanA ging langs bij C.S.F.R., een christelijk-gereformeerde studentenvereniging. ‘Nieuwsgierigheid naar elkaar en het geloof is een must om een goed lid te zijn’, stelt een van de bestuursleden.

 

Ook spraken we twee HvA’ers over de identiteit van Amsterdam, en hoe de stad de afgelopen jaren veranderd is. En hebben we het met studenten over de kleding waar ze zichzelf prettig in voelen, en hoe het is om vader te zijn en student.

 

Ben je uitgelezen, dan bieden we je nog tips voor leuke activiteiten, de komende tijd. Blader het magazine alvast online door of pak er een mee als je op de campus bent. Je vindt deze editie van HvanA bij de ingang van alle gebouwen.